Ponedeljak 20.06.2016.
04:00
S. M. Tomić - Vesti

Švajcarski franak ubija

www.mc.rs
Denis Perinčić, predsednik Unije potrošača Srbije

Advokat koji je zastupao Mandu, magistar prava i predsednik Republičke unije potrošača Srbije Denis Perinčić, za "Vesti" kaže da su krediti u švajcarcima - smrtonosni.

- Bili smo prijatelji i taj kredit ga je dokrajčio. Mislim da njegova porodica ne treba da vraća taj kredit, jer je nefer i nezakonit. Ti ljudi se bude sa kreditom i ležu u krevet sa kreditom, a rata i dalje skače.

Dvostruki rizik

Šta su banke nezakonito uradile?
- Banke su lažno predstavile klijentima da su krediti u švajcarcima povoljniji u odnosu na druge. On je to bio samo na dan odobrenja, ali su izostavile upozorenje na dvostruki devizni rizik, pa će potrošač narednih 20 godina svoju nevinost skupo platiti.

Nedavno ste podneli zahtev za utvrđivanje ništavnosti svih ugovora o kreditima u švajcarskim francima.
- Da je takve kredite neki bankar davao u Americi ili Japanu, završio bi u ludnici. Problem je u Srbiji nastao 2006. i 2007, a zbog nestručnosti nisu reagovali ni sudovi ni regulatorna tela.

Da li je to bila klasična prevara?
- Špekulacija je kad koristite znanje jače strane da biste namamili nekog ko nema to znanje. Premijer Mađarske Viktor Orban je uzeo stvar u svoje ruke i za jedan dan kredite u švajcarcima prebacio u forinte. To je snaga države, sve ostale zemlje su takođe našle bolja ili lošija rešenja, osim Srbije.

I druge zemlje se susreću sa sličnim problemom?
- Kolege iz Australije su mi ispričale slučaj iz sedamdesetih kad su farmeri uzimali kredite sa varijabilnom valutom koji su ih bukvalno opljačkali. Sedam godina je trajalo suđenje i bankari su izgubili na sudu.

Šta štiti potrošača?
- Po tradicionalnom ugovornom pravu obe strane su ravnopravne, i trgovac i kupac, a važilo je načelo "caveat emptor" (neka kupac pazi). Poslednjih decenija u svetu je došlo do izmena ugovornog prava jer je dokazano da je kupac slabija ugovorna strana.

Mnogi kažu "pa sami su krivi"...
- Ovde vlada mišljenje da su građani sami krivi "jer su bili pohlepni na niske kamate". To nije istina, jer su ih banke prevarile. Sedamdesetih godina u Zapadnoj Nemačkoj farmaceutska industrija je lekom kontragen izazvala da se rodilo oko 50.000 novorođenčadi sa telesnim deformitetima jer trudnice niko nije obavestio o neželjenim posledicama. Otad se menjaju zakoni, a sudovi takvim građanima daju milionske odštete. Kod nas je to načelo - Alajbegova slama!

Šta treba učiniti po tom pitanju?
- Ne možete nekog držati u dužničkom ropstvu i prodavati babu za devojku, odnosno proizvod koji ima nedostatke. Ja mogu vas da oženim zato što ste mi se svideli preko telefona, a mogu i zato što ste se predstavili da imate para. I posle pet godina ja mogu da proglasim brak ništavnim, jer sam doveden u zabludu da imate para ili zato što ste mi uperili pištolj u glavu da vas oženim. I taj pištolj je bio uperen u banci 2008. godine klijentu.

Jasna zabrana

Na osnovu čega može da reaguje tužilaštvo?
- Povređen je javni interes. Još 2011. godine odlukom guvernera Šoškića zabranjeno je plasiranje kredita u valuti koja nije evro. Ta odluka je dokaz da su ovi krediti narušili javni poredak.



 

2024 © - Vesti online