Nedelja 19.06.2016.
15:19
D. Marković - Vestionline

Huligani kao oružje antiruske histerije

Reuters
Ruski izgrednici na Evropskom prvenstvu u Francuskoj

Tako se, na primer, analitičari Gardijana u nekoliko navrata protekle sedmice "ubiše" da dokažu da su ruski izgrednici, koji su u više navrata pravili nerede po Francuskoj, zapravo utrenirana Putinova vojska, poslata da vodi uličnu gerilu. I dok nerede između ostalog izazivaju i engleski huligani, svetski čuveni po brojnim tragičnim ispadima i ovenčani "slavom" u brojnim ostvarenjima britanske kinematografije, problem su samo Putinovi huligani.

Licemerje britanske medijske scene već je svima dobro poznato i ono je samo jedan deo moćne zapadne medijske mašinerije. CNN, Gardijan, BBC - samo su neki od medija koji fokus na brojne nerede koji se dešavaju širom Francuske stavljaju na ruske navijače. Ipak, najviše od svega šokira stav britanske medijske scene, s obzirom na činjenicu da su baš u toj zemlji doneti neki od najsurovijih zakona o navijačima zbog brojnih tragičnih nereda koji su za posledicu imali i veliki broj žrtava i smrtnih slučajeva.

Udri Putina!

I dok se brojni ispadi engleskih huligana koji se dešavaju svaki put kad grupa pijanih Engleza napusti Ostrvo i ode da "bodri" svoj tim u javnosti tretira kao društveni problem, prvi veći  ispad ruskih navijača na velikoj sceni se stavlja u službu kampanje protiv Putina. U jeku pasivne agresije koju NATO sprovodi raspoređivanjem vojske na ruske granice i ratnih konflikata u kojima se sukobljavaju interesi Zpada i Rusije, huligani postaju novo sredstvo medijskog rata koji se nesmanjenom žestinom vodi nekoliko godina.

Umesto da javnost Velike Britanije, kao zemlje sa velikim globalnim uticajem i zemlje koja ima bogatu istoriju problema sa huliganima, povede kampanju za borbu protiv ovog globalnog problema koji preti da postane bitniji od same igre koja ih okuplja, ona se po ko zna koji put ostrvila na "zlog neprijatelja sa Istoka".

Najvažnija sporedna stvar na svetu?

Ratnohuškačka retorika je uzela popriličan zamajac, a lokalni ratovi prete da se preliju na globalni nivo. Svako dolivanje ulja na vatru, kolikogod se činilo bezazlenim i marginalnim, može da bude kap koja će preliti čašu. Možda je teško sprečiti svetske moćnike da se verbalno sukobljavaju i plaše ratovima i sukobima, ali ono gde mediji mogu da odigraju ulogu je da u situacijiama, kakvu danas imamo sa huliganima u Francuskoj, budu faktor koji će pokrenuti rešenje problema, a ne biti deo istog.

Fudbal je uostalom, od svog nastanka predstavljao sponu koja je povezivala ceo svet i davala osećaj ravnopravnosti i zato ne sme da postane talac navijačkog nasilja i svetske politike, već da ostane, koliko je moguće, nešto što će nas sve makar nakratko spojiti i učiniti da zaboravimo na sve druge probleme. Seća li se više neko one stare planetarne izreke: Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu?

2024 © - Vesti online