Nedelja 19.06.2016.
12:44
J. L. Petković - Vesti

Zabranjen sajam knjiga u Gračanici

V. Sekulić
Zabrana: Srpske knjige ne mogu preko Jarinja

- Iako zabrana Ministarstva Vlade Kosova zvanično važi samo za školske udžbenike na srpskom jeziku, jasno je da na Kosovo i Metohiju ne mogu ući ni knjige koje nisu školski udžbenici. Pored blagovremeno dostavljenog zahteva prvo Opštini Gračanica, koja je 8. juna zahtev prosledila Ministarstvu kulture da omogući neometan prelaz knjiga preko prelaza Jarinje, Ministarstvo kulture se 13. juna oglasilo da nije nadležno da odlučuje o tome. Celi postupak je prešao u nadležnost Ministarstva obrazovanja, koje se, opet, oglasilo da ni ono nije nadležno da odlučuje o tome, te i ceo "slučaj" vratilo Ministarstvu kulture - objasnili su u saopštenju.

U Domu kulture u Gračanici kažu da su zbog probijenih rokova odlučili da otkažu sajam knjiga.

- Isključivo o svom trošku i potpuno volonterski Sajam je organizovao gospodin Đuro Smuđa iz Beograda, jer je, dolazeći na Kosovo i Metohiju, odlučio da na takav način pomogne izolovanim srpskim sredinama.

Ove godine, ni njemu, ni Domu kulture Gračanica nije dozvoljeno da organizuje Sajam knjiga. Jedna represivna administracija odlučila je da građani Gračanice, na svom jedinom trgu ne mogu imati štand s knjigama, da je opasno štetno da porodice i deca enklave mogu birati i imati knjige - zaključuje Dom kulture u saopštenju.

2024 © - Vesti online