Nedelja 19.06.2016.
09:37
Vestionline

Kruna posete Srbiji: Đinping u poseti železari

Tanjug
Kineski predsednik Si Đinping sa suprugom Peng Lijuan

Poseta železari bi, kako navode agencije, trebalo da bude "kruna posete" Si Đinpinga Srbiji. Kineski predsednik će Železaru posetiti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a domaćin će im biti predsednik vlade Aleksandar Vučić.

Na svečanosti će se premijer i gosti obratiti radnicima. Premijer Srbije, predsednici Srbije i Kine, kao i menadžment Železare, tokom posete, obići će halu Tople valjaonice, kao i menzu u krugu fabrike.

Pročitajte još:

Tanjug

* Đinping se oseća "kao kod kuće"

Predsednik Si Đinping ocenio je da njegova poseta Srbiji i potpisani sporazumi odnose dve zemlje postavljaju na jedan viši nivo, navodeći da je Srbija za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner.

Si je u petak doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, a prvog dana su položeni venci na mestu kineske ambasade srušene u NATO bombardovanju, položen kamen temeljac za Kineski kulturni centar, otkriven spomenik Konfučiju.

Za izveštavanje o poseti predsednika Kine Srbiji akreditovano je više od 800 novinara, snimatelja i fotoreportera.

"Početak nove ere u razvoju Smedereva"

"Hestil" se obavezao da će u novi pogon investirati 300 miliona evra, a kineska kompanija, takođe, najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane - povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Smederevu predstavlja istorijski dogadjaj za taj grad i početak nove ere u privrednom razvoju grada.

Avramovićeva je rekla da u Smederevu sada vlada neka čudna atmosfera, jer je, kako napominje, "to zaista istorijski događaj".

2024 © - Vesti online