Nedelja 19.06.2016.
08:32
B. Miličić - Vesti

Od staraca napravio mladiće

B. Miličić
Mijat Birsak sa svoja dva ljubimca

Njegov vlasnik Mijat Birsak tada strpljivo objašnjava:

- Auto je proizveden 1953. godine, dužina mu je 3,20 a širina 1,20 metara, ima 16,5 konjskih snaga, četiri cilindra, 500 kubnih centimetara, 12 volti i dostiže bez napora brzinu od 95 do 100 kilometara na sat. Što se tiče cene, prema podacima za veterane, odnosno oldtajmere, ona iznosi između 17.000 i 24.000 evra. I odmah da kažem - auto nije za prodaju!

Radoznali ljubitelji starih automobila raspituju se za rezervne delove, opremu i ostalo. Kada sve to saznaju, ostaje im jedino uzdah, jer vlasnik kaže da nema novca za koji bi dao svog 63 godine starog ljubimca. A sve je počelo pre devet godina kada je kupio ovaj auto od čoveka koji ga je pre 26 godina u Nemačku dovezao iz Karlovca. Malo je vožen i kada je saznao za prodaju, Mijat Birsak nije ni trena razmišljao - otišao je i dovezao "topolino" kabriolet svojoj kući.

Krenulo je obnavljanje onog što je bilo dotrajalo, ali uglavnom, sve je bilo u redu i auto je bio u voznom stanju. Brzo ga je registrovao i počeo da se vozi kroz Regenzburg, ali i odlazi na sajmove "veterana".

B. Miličić
Unutrašnjost "topolina" u voznom stanju

- U međuvremenu sam saznao da se u Majncu prodaje isti ovakav auto i rešio sam da ga kupim i da mi služi za rezervne delove za ovaj auto koji vozim. Kada sam video u kakvom je stanju, odlučio sam da i njega osposobim za vožnju, jer je stigao iz Amerike i ima neke dodatne detalje urađene samo za ovo tržište. Tako je krenula akcija opremanja i drugog "topolina". Naručio sam kožna sedišta iz Irana, blatobrani su iz Kine, pod iz Italije, motor mu radi, menjač je u redu i nastavljam opremanje kako bi i on uskoro bio u voznom stanju - kaže Mijat Birsak.

Ranije njegovi sinovi Andreas (27) i Martin (25) nisu pokazivali interesovanje za očev hobi i ova dva "prepotopska" auta. Međutim, kako vreme prolazi, sve više se zanimaju za njih i Mijat Birsak je odlučio da oba "topolina" pokloni sinovima, naravno ako to oni budu želeli.

Atrakcija na ulicama

Uskoro će i drugi, beli "topolino" biti spreman za vožnju. Biće prava atrakcija na ulicama Regenzburga videti dva ista auta, nekada stvar prestiža, proizvedena 1953. godine, kako bez napora ispunjavaju sve vozačke zahteve, makar njima upravljali i mlađi, temperamentniji vozači.

2024 © - Vesti online