Subota 18.06.2016.
13:36
Vestionline, blic.rs

U Petlovcu crkvena zvona, u Beogradu neverica: Mirno more, kapetane!

Tanjug
Poslednji pozdrav: Radoš Bajić na komemoraciji

Skupu su prisustvovali članovi porodice, veliki broj prijatelja i kolege glumci Dragan Bjelogrlić, Dragan Petrović Pele, Nikola Kojo, Anica Dobra, Nenad Okanović, Dragan Vujić Vujke, Dejan Lutkić, Ljiljana Stjepanović, Feđa Stojanović, Mirka Vasiljević, Slobodan Boda Ninković.

Reditelj i glumac Radoš Bajić rekao je da mu se Manda žalio da je veoma umoran.

- Nebesko sazvežđe glumaca danas postaje bogatije. U Petlovcu su se oglasila crkvena zvona. U Beogradu neverica. Otišao u večnost. Otišao je prerano u punom uzletu. Dan pre smrti palili smo sveće za najmilije i decu - kaže Bajić.

Reditelj Milan Karadžić rekao je da će Manda trajati zauvijek.

- Kada je igrao svoju prvu ulogu nisam mogao ni da sanjam da će biti ovakav glumac. Sve uloge igrao je za ljude, decu i sve one koji su znali kakav je glumac. Mi znamo sve cene koje je morao da plaća u Buhi i oko Buhe, živeo je živote svih nas, zapostavljajući svoj. Svaku ulogu koja mu je poverena odigrao je briljantno. Sve može i ume Manda. U sve što radi verujemo, sem u njegovu smrt. Tvoj ostanak s nama je poetska istina. On pripada eliti glumišta, ali, pre svega, pozorištu "Boško Buha". Bio je za sve nas fantastičan, za svu decu, a najmanje za sebe. Svi znamo koliko se davao. Nećemo da verujemo u scensku smrt, mi smo glumci, mi to možemo nadmašiti. Samo ću reći: Mirno more, kapetane - rekao je Karadžić.

Goran jevtić se od Mande oprostio rečima:

- Stalno je bio nasmejan i stalno mu je bilo važno da smo mi dobro. Ta briga za nas napravila je čvrstu porodicu. Mi smo radili sve kako bi ti rekao, nadam se da nećeš biti ljut. I kada završimo pozorište, ostaće nam da se sećamo tebe. Hvala za sve što si učinio za nas, ti si naš kapetan i bez obzira što si poslednjeg odigrao kapetana Kuku nema veze, jer ti si najveći Petar Pan od svih nas. Putuj kapetane, nećemo te izneveriti, večno ti hvala i volimo te.

Glumica Anica Dobra istakla je da je Manda bio njen drug još od školskih dana.

- Započeli smo karijere zajedno u filmu "Već viđeno". Dogovorili smo se da se ljubimo u filmu takozvanom "Mandinom tehnikom", muljanje na prazno,a nakon toga mi je šapnuo: "Nemoj sad da pričaš da se nismo ljubili”.

Ona je rekla da "čak i ova banalna crtica iz života govori o tome koliko je Manda brinuo više o drugima nego o sebi"

- Potom nam je film "Ivkova slava" dao njegovu omiljenu pesmu "Nesanica". Hajde, prijatelji, da ga se setimo kad god je čujemo i da se setimo da se sada odmara. Poslednji put smo se sreli ispred pozorišta. Tako mi je srčano pričao o jednom stepeniku u Buhi, kako je želeo da ga postavi da bi scenografija mogla lakše da se unosi, a nisu mu ga dali. Život nije lak za one koji sanjaju, a to je naš Manda. Imati meko srce u današnjem svetu je hrabrost. Nosio je istinu u svojim plavim očima. Mando hvala ti što si čuvao nas i izvini što nismo čuvali tebe - rekla je Anica Dobra.

Pročitan je i telegram Novaka Đokovića koji je porodici izjavio saučešće. "Bila je čast poznavati takvog čoveka i glumca. Saučešće porodici", pisalo je u telegramu.

Sahrana velikog glumca biće održana danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je Pozorište "Boško Buha", na čijem čelu je bio. Opelo počinje u 13.30 u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju.

2024 © - Vesti online