Subota 18.06.2016.
12:36
Tanjug

"Srbija ne traži pomoć, već ruku prijateljstva"

Tanjug
Čvrsto prijateljstvo: Si Đinping i Tomislav Nikolić

- Postoji istorijska potvrda ovih odnosa. Kina želi da nastavi da produbljuje prijateljske odnose sa Srbijom i da dve zemlje nastave da budu pouzdani partneri - rekao je Si.

On je naveo da je veoma srećan što je poseta Srbiji protekla u lepoj organizaciji i prijemu sa srpske strane.

- Ovo je jedan korak u produbljivanju odnosa između dve zemlje i želim da izrazim najdublje poštovanje - rekao je Si.

Đinping je naveo da je srpska istorija i kultura duga i da sve to na narod Kine ostavlja veoma dubok utisak.

Srpski predsednik Tomislav Nikolić je istakao da je uveren da će od danas budućnost Srbije izgledati potpuno drugačije.

On je u obraćanju medijima rekao da Srbija ima veliku čast i zadovoljstvo da posle više od tri decenije ugosti predsednika Kine, velikog prijatelja Srbije i poštovaoca našeg naroda, Si Đinpinga.

- Nikada neću zaboraviti reči kojima mi se obratio prilikom moje prve zvanične posete Kini. Predsednik Si je tada rekao: "Vi ste dali ogroman doprinos produbljivanju prijateljstva dve zemlje i sada je vreme da naši odnosi dostignu još jedan novi nivo. Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istročnoj Evropi. Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas" - rekao je Nikolić.

Podsetio je da je tada rekao šta je suština na kojoj gradimo odnose sa prijateljskom Kinom i da Srbija ne traži pomoć, već ruku prijateljstva, kako bi prevazišla teškoće u kojima se nalazi već dugi niz godina.

2024 © - Vesti online