Subota 18.06.2016.
11:58
Vestionline

Ako Britanija napusti EU, sledi Švegzit?

Facebook/Swedishgirls
Adio, Evropska unijo?

Trenutno je 44 odsto Šveđana za ostanak u EU, ali isto tako je 32 odsto spremno za Švegzit u bliskoj budućnosti. Takođe, istraživanja pokazuju da u slučaju da Britanija odluči da napusti evropsku zajednicu 23. juna, 36 odsto Šveđana bilo bi spremno da odmah uradi isto.

Rezulatati istraživanja, objašnjava Andreas Hadžigeorgiu, glavni ekonomista u Stokholmskoj privrednoj komori, pokazuje da Šveđani u stvari ne žele da se Brezgit dogodi.

- Pitanje na koje su ispitanici odgovarali je "Da li će EU biti jača ako je Velika Britanija napusti?", pa se ovi rezultati mogu tumačiti i kao posledica činjenice da je Britanija jedan od najjačih saveznika Švedske u EU - rekao je Hadžigeorgiu.

Još jedan faktor mogla bi da bude i činjenica da 40.000 Šveđana živi u Londonu. To je brojnija populacija nego što neki gradovi u Švedskoj imaju stanovnika, a činjenica da je Britanija deo EU dozvoljava im da u Londonu rade bez posebnih dozvola za rad ili viza. Bregzit bi to mogao da promeni.

Švedska, Holandija, Danska i Velika Britanija najbliži su saveznici u Evropskom savetu i ukoliko Britanija izađe, Šveđani će ostati bez bitne podrške, smatraju stručnjaci.

Šveđani aktivno raspravljaju o posledicama Bregzita i kakve bi beneficije, odnosno štete mogli da imaju, a tamošnje banke i druge finansijske institucije aktivno se pripremaju za početni šok koji bi Bregzit mogao da izazove.

2024 © - Vesti online