Subota 18.06.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti

Zaboravljenima, siromasima i herojima

D. N. Petrović
Sve dok živim ima nade: Stanika Bakračević

Prvi prilog od 300 evra uputila je u januaru za troje malih Lazovića iz sela Banje kod Zubinog Potoka, mališane koji su prerano ostali bez oba roditelja, a nedavno je u našu centralu u Frankfurtu prispelo još 500 evra, koje je nepoznata donatorka namenila srpskim staricama, ostalim bez roda i poroda i bez pomoći otadžbine.

Iako za ove bake nijedna novina nije objavila apel, već su ih lutajući stazama i bogazama otkrivali naši novinari, one nikada nisu tražile milostinju. Ostale su u svojoj bedi i samoći uspravne, uvek zahvalne Bogu i ljudima koji im pošalju dar, i uvek kažu hvala, tek toliko da se zna da su još među živima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Po želji naše darodavke, na adrese tri starice otići će po 100 evra: na prvom mestu je ime 80-godišnje Stanike Bakračević, koja tri decenije živi sama u podnožju Golije, u odavno opusteloj Gornjoj Tušimlji. Nekadašnja službenica u Gornjem Ibru, a danas onemoćala starica ima samo jednu želju: da ne umre u mraku, da dočeka struju!

Vesti
Dobio očnu protezu: Novica Spasić sa ženom i blizancima

Deo donacije od 100 evra odlazi u ruke 77-godišnje Borke Dražević iz takovskog sela Drenova kod Gornjeg Milanovca, žene poznate i po tome što od svoje sirotinje daje i drugima. A 100 evra ide na dug put ka potkopaoničkom selu Tmava i 84-godišnjoj Živki Popović, koju smo nedavno zatekli samu, ali u dobrom zdravlju.

Svoj dar od 100 evra uputila je plemenita dobrotvorka iz Danske i moravskom rataru Žiki Rakićeviću, invalidu bez obe ruke, za koga ovih dana naši čitaoci i građani Srbije prikupljaju novac za elektronske proteze. I na kraju, na spisku je i naš dugogodišnji štićenik Srba Stanković iz Kozjeg Dola, u čiji skromni dom je takođe upućeno 100 evra.

D. Đorđević
Spasli ga zemljaci: Srba Stanković

Eto radosti

Bivšem pastiru Srbi Stankoviću iz Kozjeg Dola, koga su kao dete zlostavljale gazde u Makedoniji, stiglo je ovih dana mnogo priloga iz Australije. Delić od svoje donacije poklanja mu i anonimna dobrotvorka D. G. iz Danske, a šta će Srba sa svojim bolesnim bratom Novicom da kupi za 100 evra i ostale poklone, saznaćemo uskoro kada ga poseti naš novinar u njegovoj kući - jednoj prostoriji napuštene seoske škole. Jedno je sigurno: obradovaće se!

Pomoć od 200 evra poslao je i naš stalni anonimni donator iz Nemačke, srpski biznismen Z. T. iz Izerlona, a namenjen je porodici 37-godišnjeg Novice Spasića iz Bojnika kod Leskovca, nekadašnjeg ratnog heroja s Košara koji je 1999. na Kosovu izgubio oko.

Brzom akcijom humanih građana Srbije i dijaspore, među kojima i navijača FK Partizana, kupljena mu je nova očna proteza, a svaki evro obećao je ovaj junak da će sačuvati za novi dom svoje dvanaestočlane porodice među kojima je i njegovih sedmoro mališana. "Vesti" se zahvaljuju svim našim plemenitim donatorima.

Pozdrav iz Zemuna

Familija Stepanović, bračni par iz Zemuna, roditelji dva lepa i napredna sinčića, već su duže vremena zaštitnici porodice 29-godišnje siromašne udovice Mirjane Stamenković iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, odvažne majke 12-godišnjeg Nikole i 20-mesečne bebe Dunje. Posle vaskršnjeg priloga, ponovo su došli u "Vesti" i uputili Mirjani 5.000 dinara, uz kratko objašnjenje: "Pozdravite ih i neka im se nađe u dobru i zlu", rekla je humana Olivera Stepanović.





 

2024 © - Vesti online