Petak 17.06.2016.
21:04
Vestionline

Vučić i Kolinda u ponedeljak malo kod njih, malo kod nas

Tanjug
Lepo su ćaskali u Mostaru: Vučić i Grabar Kitarović

Grabar Kitarović i Vučić treba da se sastanu u ponedeljak najpre u blizini Vukovara, a potom će popodne otići u Vojvodinu gde treba da potpišu političku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, za koju izvori iz Zagreba kažu da predstavlja snažni "izraz političke volje".

Kako prenosi Hina, ti izvori naglašavaju da su susret direktno dogovorili kabineti hrvatske predsednice i srpskog premijera, bez ikakvih posredničkih aktivnosti bilo koje strane. - Nije bilo nikakvih spoljnih faktora u dogovaranju susreta, a dogovoren je na obostranu inicijativu - naglašavaju neimenovani izvori.

S obzirom na politički "tajming" i u Hrvatskoj, gde je pala vlada, i u Srbiji, gde vlada još uvek nije formirana, u kabinetu Kitrović kažu da se susret dogovarao duže vreme i da nema veze s dnevno političkom situacijom. - Činjenica da deklaraciju potpisuju predsednica jedne države i premijer druge proizlazi iz toga što je zaključeno da je sa srpske strane Vučić stvarni lider koji ima moć da konačno krene u konkretno rešavanje problema - prenosi Hina.

Zaštita manjina i definisanje granice

Kako se najavljuje, Grabar-Kitarović, kojoj će ovo biti prva poseta Srbiji tokom predsedničkog mandata, iako ne ulazi u kategoriju državnog nego radnog - potpisaće zajedno s Vučićem političku deklaraciju, koja nema obavezujući karakter sporazuma, ali nosi važnu političku poruku i javnosti u dve država i međunarodnoj zajednici.

Politička deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja uključiće pre svega unapređenje zaštite manjina. - Ni Hrvati u Srbiji ni Srbi u Hrvatskoj ne ugrožavaju ni jednu ni drugu državu - ističu izvori iz kabineta hrvatske predsednice.

Oni dodaju i da Hrvati u Srbiji moraju ostvariti ona prava na koja se Srbija sama obavezala potpisivanjem sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina, "čime će se ta zemlja ujedno i uskladiti sa standarima koji su joj važni na putu prema EU".

Druga važna stvar je rešavanje pitanja granice što će se pokušati rešiti bilateralnim pregovorima na temelju međunarodnih pravila, navode izvori. - To su dva ključna momenta deklaracije, kažu izvori, prenosi Hina.

2024 © - Vesti online