Subota 18.06.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti

Tribunal ponizio Mladićevog svedoka

Tanjug/AP
Otišao ključni svedok: Suđenje Ratku Mladiću

Demurenko je svoj stav iskazao na krajnje neobičan način. Naime, on je u noći između srede i četvrtka, kada je trebalo da nastavi svoje svedočenje, naprasno spakovao stvari i otputovao za Rusiju, a da o tome ništa nisu znali ni odbrana, ni tužilaštvo, ali ni sudije.

Predsedavajući sudskog veća, Alfonso Ori u četvrtak ujutro je samo šturo konstatovao da je Demurenko napustio Hag i Holandiju i pozvao odbranu i tužilaštvo da se do ponedeljka izjasne o ovom, krajnje neuobičajenom problemu. Da je u svemu bilo i dosta misterije svedoči za "Vesti" i sin nekadašnjeg komandanta Vojske RS Darko Mladić.

- Ni mi ne znamo šta se dogodilo. U četvrtak ujutro smo saznali da se nije pojavio u zgradi Suda, a kako je za odbranu i dalje u statusu svedoka, to podrazumeva da ni pod kojim uslovima ne smemo da ga kontaktiramo jer nije završio svedočenje. Niko nije smeo da ga pozove i sazna bilo šta o razlozima. Jednostavno je uzeo avionsku kartu i otišao, nikome se nije javio - kaže Mladić.

On objašnjava da je ceo slučaj sada u rukama haškog Sekretarijata pod čijom ingerencijom je i Služba za svedoke.

- Prvo pitanje je kako se toj službi dogodilo da im nestane osoba za koju su bili zaduženi. Morao je da postoji čovek koji ga sačeka na aerodromu, odveze do hotela i tako dalje. Ovako, apsolutno ne znamo šta se dogodilo - kaže Darko Mladić.

Šef tima odbrane u procesu protiv generala Mladića, Branko Lukić, u međuvremenu je, od Službe za žrtve i svedoke Haškog tribunala uspeo da sazna prave razloge misterioznog odlaska Demurenka.

- Odgovorni iz te službe su kontaktirali Demurenka i on im je objasnio da prekida svedočenje ogorčen činjenicom da ga je Sudsko veće izmaltretiralo i izvređalo na način na koji on to više nije mogao da toleriše. Bukvalno im je rekao da nema nikakvih problema ni sa advokatima odbrane, ni sa Tužilaštvom, već sa sudijama. Čovek je u rangu doktora nauka, profesor je na Univerzitetu, nekadašnji član Generalštaba Ruske armije i nije navikao da se prema njemu ponašaju na ovakav način. E sada, to što se Sudsko veće ovako ponaša prema gotovo svim svedocima odbrane jeste nešto na šta smo mi, sa prostora Balkana navikli. Ruski oficir očigledno ne želi u tome da učestvuje - objašnjava Lukić.

Haški presedan

Postupak Demurenka da usred svedočenja napusti Haški tribunal presedan je u radu ovog suda. U nizu procesa događalo se da svedoci odbijaju da svedoče zbog raznoraznih okolnosti. U procesu protiv Vojislava Šešelja za nepoštovanje suda, većina od deset pozvanih svedoka odbilo je da svedoči pod zaštitnim merama tražeći da svoj iskaz daju pod svojim imenom.
U procesu protiv bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, svedok Šefćet Kabaši je dao svečanu izjavu - zakletvu, a zatim odbio da svedoči protiv bivšeg komandanta i iste noći pobegao za Ameriku.

Na pitanje da li bi ruski stručnjak mogao da ima nekih problema, odnosno bude kažnjen, Lukić rezignirano odgovara da se taj problem u Haškom tribunalu rešava zavisno od toga iz koje zemlje svedok dolazi.

- Praksa Haškog tribunala je pokazala da svedoci iz SAD, Australije i Švedske nemaju čak ni obavezu da se odazovu pozivu za svedoke i za to ne trpe nikakve sankcije. Kako prolaze svedoci s ovih naših prostora verujem da svi dobro znamo - kaže Lukić.

Srbi nisu gađali Markale

Tokom glavnog ispitivanja održanog početkom ove nedelje Andrej Demurenko je bio decidan da Vojska RS nije mogla ispaliti minobacačku granatu koja je 28. avgusta 1995. na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila na desetine civila. On je tokom te 1995. obavljao dužnost načelnika štaba Unprofora u sektoru Sarajevo i učestvovao je u prvoj vojnoj istrazi ove eksplozije. On je ranije optužio komandu i većinu pripadnika Unprofora u Sarajevu za pristrasnost u korist bosanskih muslimana.


 

2024 © - Vesti online