Utorak 14.06.2016.
08:00
S. M. Tomić - Vesti

Bitka Srbije za natalitet (4): Otkaz za trudnice

pixabay.com
Alarmantna situacij: U BiH Svaki četvrti par neplodan

Zasad je jedino u Federaciji BiH izjednačen broj umrlih i rođenih, dok je situacija u Republici Srpskoj alarmantna. Za povratak na prostu reprodukciju u Republici Srpskoj potrebno je 80 godina, a natalitet se smanjio od 2000. do 2012. za 30 odsto.

Ozbiljnije državne strategije nema, a mladi beže u inostranstvo. Stevo Pašalić, predsednik Demografskog saveza RS, kaže da ukoliko bi u narednom periodu RS izdvajala 5.000 KM (oko 2.500 evra) po svakom prvorođenom detetu, na godišnjem nivou bi to bilo oko 50 miliona KM, odnosno 1,5 odsto od ukupnog budžeta. To bi opet dalo kratkoročne efekte.

- Mi danas imamo 9.000 rođenih i 14.409 umrlih na godišnjem nivou. Stopa rađanja danas je 1,3 odsto, odnosno 1,3 deteta po ženi, a prosta reprodukcija je 2,1 odsto. Da bismo se vratili na prostu reprodukciju, potrebno je 80 godina, a to nikad nije uspela nijedna zemlja - tvrdi Pašalić.

- Na ivici smo da se nećemo moći nikad oporaviti od ove demografske recesije koja je apsolutno prisutna na našim prostorima.

Predstavnici višečlanih porodica godinama upozoravaju da je pomoć država nedovoljna. Majke koje u Srpskoj rode treće i četvrto dete od države dobiju jednokratnu pomoć od 650, odnosno 500 konvertibilnih maraka, a drugo, treće i četvrto dete dobija dečji dodatak. Besplatne udžbenike dobijaju samo odlična deca iz višečlanih porodica. S druge strane, žene se žale da čim zatrudne, na poslu dobiju otkaz.

Dve bebe godišnje

Podaci Fonda za dečju zaštitu Republike Srpske govore da šest opština ima jednocifren broj novorođenčadi. U Istočnom Kupresu u 2014. rođene su samo dve bebe, a godinu ranije četiri. U Novom Goraždu rođene su četiri bebe. U opštini Jezero rođene su 2014. godine četiri bebe, a samo godinu ranije ova opština imala je 14 novorođenčadi.

2024 © - Vesti online