Petak 17.06.2016.
16:18
Vestionline

Putin: Zapad podržao prevrat u Ukrajini zbog NATO

Reuters
Putin opet kritikuje Zapad zbog NATO-a

- Posle Arapskog proleća oni su se već približili našim granicama. Zašto su morali da podrže državni udar u Ukrajini? Tamo je komplikovana unutrašnja politička situacija, i opozicija koja je na vlasti danas bi najverovanije došla na vlast demokratskim sredstvima, kroz izbore, takođe - rekao je on.

Rusija bi, kako je istakao na plenarnoj sednici na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, sarađivala sa njima kao što je to radila i sa ukrajinskim zvaničnicima pre bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Putin je ocenio da su takve akcije posledica neophodnosti da se opravda samo postojanje NATO-a, preneo je TASS.

- Potreban im je spoljni neprijatelj, spoljni protivnik, zašto bi inače ova organizacija bila potrebna? - upitao je Putin i dodao da je saglasan sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom da postoji potreba da se ojača misija OEBS u Evropi. 

Putin, kako prenosi TASS, veruje da zapadna politika jednostranih akcija podstiče haos i da su, umesto toga, potrebni dijalog i potraga za zajednički prihvatljivim rešenjima kako bi se sprečilo ponovno izbijanje Hladnog rata. 

- Ukoliko se nastavi politika jednostranih akcija, ako koraci na međunarodnoj sceni, veoma osetljivoj za međunarodnu zajednicu, ne budu koordinisani, takve (negativne) posledice će biti neizbežne. Ukoliko jedni druge pažljivo saslušamo i ukoliko tražimo razvnotežu u interesima, to se neće dogoditi - naveo je Putin.

On je istakao da je Rusiji potrebna tako moćna zemlja kao što su SAD, ali je poručio da SAD ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje poslove i spreče EU da gradi odnose sa Moskvom. 

2024 © - Vesti online