Četvrtak 16.06.2016.
16:24
Vestionline

VIDEO: Da li je ovo prečica za zagrobni život?

Nakon što se otvorio krater Batagajka sredinom prošlog veka, njegov procep se iz godine u godinu povećavao za 18 metara da bi danas dostigao dužinu od 1.6 kilometara.

Naučnici ne nasedaju na prazne priče i sujeverje već nastanak kratera pokušavaju da objasne kao rezultat velikih klimatskih promena koje se dešavaju na planeti poslednjih decenija.

Proširivanje kratera je praćeno zastrašujućim zvucima pucanja tla koji godinama unazad potresa sibirsku tajgu.

Dubina kratera u najdubljem delu za sada iznosi 91 metar, a činjenica da se nalazi u najhladnijem predelu Zemlje navodi naučnike da dođu do zaključka da je nastao kao rezultat topljenja večitog leda starog preko 200.000 godina.

Doktor Džulijan Marton sa Univerziteta u Saseksu tvrdi da će krater nastaviti da raste i da neće biti jedini u tom području, izveštave Sajberijan tajms.

Batagajka je krenula da se stvara 60-tih godina prošlog veka, da bi velika poplava iz 2008. godine doprinela najmasovnijem širenju kratera. Poslednjih godina naučnici su u okolnom području pronašli ostatke praistorijskih ostataka bizona, konja, losova, irvasa i mamuta starih više od 4.400 godina, piše Dejli mejl.

2024 © - Vesti online