Četvrtak 16.06.2016.
15:04
Vestionline

VIDEO: Naučnici još jednom detektovali sudar dve crne rupe

Međunarodni tim od oko 1.000 istraživača posmatrali su sudar i spajanje dve crne rupe, koje su oslobodile titansku silu, kakva se retko može detektovati u astronomiji.

Šta su gravitacioni talasi?

Gravitacioni talasi su posledica ubrzanja dovoljno masivnih objekata koji svojim kretanjem stvaraju nabore u prostor-vremenu koji se potom šire poput talasa na površini vode

Ovaj događaj koji se odigrao na oko 1,4 milijarde svetlosnih godina od Zemlje, izazvao je otpuštanje energije jednako onoj koja bi se oslobodila kada bi se kompletna Sunčeva masa transformisala u gravitacione talase.

Talase je "zabeležio" dvostruki detektor Ligo (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) u Livingstonu (Luizijana) i Henfordu (Vašington) prošlog decembra, ali je otkriće tek sad predstavljeno javnosti.

Dr Ed Dou, sa Univerziteta u Šefildu, koji istražuje gravitacione talase od 1998. kaže da je otkriće spektakularno.

- Detektovanje gravitacionih talasa po drugi put je veoma važno, jer ukazuje da ima još mnogo takvih pojava u svemiru. Ipak, ono otvara i mnogo pitanja: kako su nastale crne rupe? Koliko ih ima? Da li možemo da detaljno testiramo opštu relativnost? - rekao je dr Dou.

2024 © - Vesti online