Četvrtak 16.06.2016.
12:55
Vestionline

Ameri koriste Bugare da isteraju Ruse sa Krima

Reuters
Američki razarač Ros

Lakše bi pala Moskva, nego Sevastopolj...

Ovu bazu će, po svemu sudeći, formirati Bugari, na koje je došao red nakon što su Rumuni u Devoselu prihvatili američke raketne sisteme. 

Rubin smatra da je dogovor sa bugarskom Vladom već postignut, i da se u narednim mesecima očekuje značajno povećanje američkog borbenog potencijala u bazenu Crnog mora, uključujući i "primarnu specijalnu jedinicu". 

Od 13. do 30. aprila na području Burgasa i Varne održane su združene vojne vežbe, u kojima je pored klasičnih pomorskih sastava učestvovala i grupa pomorskih diverzanata sa 70 ljudi.

Američka Specijalna jedinica "Nejvi sil" stvorena je kako bi izvodila najsloženije tajne operacije po celom svetu. Uglavnom, ove operacije uključuju eliminaciju terorista i drugih nepodobnih elemenata koji se deklarišu kao neprijatelji SAD. 

Oni obavljaju i čitav niz drugih posebnih zadataka širokog spektra, uključujući diverzantsku aktivnost, sabotaže, subverziju, operacije obuke i tehničke pomoći paravojnim i parapolicijskim jedinicama u različitim državama gdje su "ugroženi američki interesi".

Problem za SAD i NATO leži u tome što su Rusi, u međuvremenu, toliko ojačali svoje snage na Krimu da neki zapadni vojni eksperti tvrde da bi "lakše pala Moskva, nego Sevastopolj (glavni grad Krima)". A, šanse da Moskva padne su - nikakve. 

Krim, zbog svog specifičnog geografskog položaja i oblika, neodoljivo podseća na nepotopivi nosač aviona, navode vojni portali. Ruski lider Vladimir Putin napravio je od Krima "stravično jako uporište". Pored Kalinjingradskog "džepa", ili granice koja deli Severnu i Južnu Koreju, to je trenutno najmilitarizovanija teritorija na svetu.

Da li će zaista doći do obračuna SAD I NATO sa jedne i ruskih snaga sa druge strane u dubinama Crnog mora? Amerikanci žele Krim, a Rusi taj dio teritorije brane najjačim snagama, navode vojni portali.

2024 © - Vesti online