Četvrtak 16.06.2016.
08:23
Politika

Kineski predsednik uoči posete: Vanvremensko prijateljstvo Srbije i Kine

Reuters
Stiže u prijateljsku posetu Srbiji: Si Đinping

- Kineski i srpski narod šezdeset godina stoje rame uz rame i neguju uzajamne simpatije i vanvremensko prijateljstvo - ističe on.

Đinping je napisao da u Srbiju stiže na poziv Tomislava Nikolića.

- Na poziv predsednika Tomislava Nikolića, narednih dana ću boraviti u državnoj poseti Republici Srbiji. Mnogo mi je drago što imam priliku da, u vreme kada je sve prekriveno cvećem, posetim lepu zemlju koja obiluje narodnim predanjima, prijateljsku Srbiju.

Predsednik Kine očekuje da sa predsednikom Nikolićem i drugim srpskim rukovodiocima razgovara o prijateljstvu dve zemlje i saradnji, zajedničkoj budućnosti, ali i strateškom partnerstvu koje treba da se podigne na novi nivo.

- Srbija je zemlja duge istorije i veličanstvene kulture, zauzima važno mesto u Centralnoj i Istočnoj Evropi i na Balkanu. Hiljadama godina su se na ovim prostorima susretale kulture Istoka i Zapada, što je dovelo do napretka civilizacije. U ovom procesu, vredan i hrabar srpski narod pisao je herojsku pesmu o borbi za samostalnost i slobodu i lepim težnjama za srećnim životom. Tokom četrdesetih godina prošlog veka, kineski narod se na Dalekom istoku, a jugoslovenski narod u Evropi borio protiv fašizma. Oba naroda izvojevala su pobedu, nacionalno oslobođenje i slobodu - piše Đinping.

On kaže da je početkom pedesetih godina, uspostavljanjem diplomatskih odnosa između Kine i Federativne Narodne Republike Jugoslavije otvorena nova stranicu prijateljske saradnje između kineskog i srpskog naroda.

- Veliki kineski mislilac Mencije je rekao: "Suština druženja je njegova vrlina". Proteklih 60 godina kineski i srpski narod su uvek bili jedan uz drugog, rame uz rame, uzajamno negujući posebne simpatije i vanvremensko i iskreno prijateljstvo - ističe predsednik Kine.

- Kao što kaže srpska poslovica: "Prijatelj je cvet jednog trenutka i plod vremena". Ne možemo zaboraviti poznate filmove kao što su "Valter brani Sarajevo" i "Most", koji su podigli patriotizam velikog broja Kineza, a pesma "Bela, ćao" je i dan-danas popularna u Kini - zaključuje Si u autorskom tekstu, objavljenom u listu "Politika".

2024 © - Vesti online