Sreda 15.06.2016.
20:24
N. Jokić - Vesti

Stižu naoružani teroristi!

Reuters
Krenuli iz Sirije ka Evropi

- Borci su izgleda napustili Siriju pre oko nedelju i po dana kako bi stigli u Evropu bez pasoša preko Turske i Grčke. Oni će se verovatno podeliti na dve grupe: za Francusku i za Belgiju, s ciljem da u dvočlanim grupama počine atentate, piše u istoj informaciji, uz napomenu da su teroristi "prema prikupljenim podacima", opremljeni oružjem.

Po istom upozorenju, Francuska i Belgija su meta terorista više nego ikada do sada.

- Tri cilja su navedena u Belgiji: veliki trgovinski centar u Briselu, jedan restoran iz američkog lanca brze hrane i jedan policijski cilj, prenosi tamošnja štampa.

Poruke iz zatvora

Belgijski list takođe otkriva da je belgijska obaveštajna služba otkrila juče da Mohamed Abrini, saučesnik atentata u Briselu, iz belgijskog zatvora šalje poruke napisane na papiru. Prema informaciji koju je preneo ovaj dnevnik, on je u utorak napisao na arapskom "Izgleda da se u Francuskoj nešto dešava". Abrini treba uskoro da bude izručen Francuskoj.

Svi francuski mediji juče su objavili navode belgijske štampe primećujući ipak da OKAM (belgijsko telo za koordinaciju i analizu terorističke opasnosti) održava NIVO 3 (velika opasnost), ne podižući uzbunu na NIVO 4 koji znači - neposrednu opasnost.

Šef OKAM-a, Pol van Tigšelt, donekle je relativizovao ovo upozorenje podsećanjem da se i u aprilu slična opasnost "nadvila nad Evropom".

- Dobijamo uglavnom informacije u grubom obliku, naš je zadatak da ih ukrstimo sa informacijama koje dobijamo od onih sa kojima sarađujemo, da ih stavimo u određeni kontekst, da ih analiziramo i proverimo - objasnio je Van Tigšelt novinarima belgijskog dnevnika "La dernier er".

On je dodao da iz tih razloga nivo uzbune nije povećan na maksimalni, uz ocenu da je glavni cilj terorista - Francuska.

Pritom, šef OKAM-a dodaje da nisu do sada pronađene zalihe oružja i eksploziva koji su pripadali terorističkim grupama uključenim u atentate od marta meseca. Procenjuje da činjenica da Belgija učestvuje u bombardovanju položaja Islamske države u Siriji - povećava opasnost od atentata.

2024 © - Vesti online