Sreda 15.06.2016.
08:46
Tanjug

"Srbija ne može da prizna Kosovo, pa je njeno članstvo u EU gotovo nemoguće"

youtube.com
Da li će Kosovo stati na put srpskim evropskim snovima?

On je u intervjuu za "Politiku" rekao da je ekstremizam globalni pokret koji cilja čak i sekularne zajednice i pretvara ih u sledbenike ekstremne verzije islama i dodao: "Stvorili smo nestabilnu i opasnu državu".

Iako ocenjuje da je intervencija na Kosovu bila uspešna, Ferguson ističe da je greška napravljena kasnije, kada je priznata nezavisnost Kosova.

- To je bilo strateški pogrešno sa strane Zapada jer ne vidim kako bilo koji demokratski predsednik Srbije može da prizna Kosovo, što znači da je srpsko učlanjenje u Evropsku uniju gotovo nemoguće - naveo je britanski istoričar, koji živi i radi u SAD.

Na pitanje da li je učlanjenje Srbije u EU zbog Kosova nemoguće, Ferguson je naveo da na Zapadu ponovo o tome treba treba da razmisle.

- Ako su nam u interesu mir i stabilnost na Balkanu, onda nema smisla da malo Kosovo bude prepreka za integraciju Srbije u EU. Srbija takođe mora da prihvati da Kosovo više nikad neće biti deo Srbije. Dakle, potrebno nam je neko dvosmisleno značenje termina, da izbegavamo da budemo jasni i određeni sa tim u vezi, a ne zahtev da Srbija nedvosmisleno prizna Kosovo - rekao je istoričar.

Ferguson je naveo primer Tajvana, istakavši da nikada ne bi došlo do pomaka u odnosima SAD i Kine da su SAD insistirale na nezavisnosti Tajvana, već je Vašington umesto toga prihvatio kineski pogled na stvar, ali je Tajvancima dozvolio da se ponašaju kao da su nezavisni.

- U međunarodnim odnosima morate da posegnete za takvim stvarima ako želite da postignete važniji strateški cilj, kao što je to ovde proširenje EU i ulazak Srbije u EU - istakao je Ferguson.

On je dodao i da bi Srbija ulaskom u EU dobila na značaju, kao što se dogodilo i Portugaliji, Španiji, Poljskoj, koje su dobile podsticaj da izgrade vladavinu prava, smanje korupciju i usvoje evropske standarde.

- Bilo bi ludo od Srbije da ne sledi primer Slovenije i Hrvatske. Za Srbiju ne postoji nešto poput ruske alternative. Ona nije nešto posebno privlačna, kao što smo videli u Ukrajini - naveo je Ferguson.

On se nalazi u Beogradu radi promocije knjige "Kisindžer, 1923-1968: idealista", čiji je autor, a koju je na srpskom jeziku objavio Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, poznatiji kao centar Vuka Jeremića.

2024 © - Vesti online