Utorak 14.06.2016.
18:11
Vestionline

Norveška: Obeležavanje "Krvavog puta" srpskih logoraša

Wikipedia/Knight Foundation
Spomenik ubijenim ratnim zarobljenicima iz Jugoslavije podignut u Norveškoj

Put preko planine Korg za jugoslovenske ratne zarobljenike predstavljao je "Krvavi put", kako je nazvan zbog surovog rada i uslova života.

Prema podacima, oko 2.360 jugoslovenskih ratnih zarobljenika je ubijeno u više od 20 takozvanih "Srpskih logora" u Norveškoj. Najveća stopa smrtnosti je zabeležena u logorima na severu Norveške, gde je ubijeno više od 1.990 Srba.

U saopštenju se navodi da je povodom 75. godišnjice, norveška ambasada objavila intervju sa vođom projekta "Krvavi put" i bivšim predsednikom opštine Vefsn Jimom Nerdalom. On je rekao da se 9. juna naredne godine obeležava 75. godišnjica dolaska prve grupe od 900, od ukupno 4.260, uglavnom srpskih ratnih zarobljenika u nemačke logore u Norveškoj.

Prema njegovim rečima, nacisti su u to vreme produžavali puteve i železnicu prinudnim radom logoraša, uglavnom iz Jugoslavije. Nerdal je rekao da projekat obeležavanja 75. godišnjice predviđa postavljanje znakova na putu, ali i "tačaka za informisanje" na vrhu planine.

- Na tim tačkama će biti omogućeno korišćenje aplikacije sa detaljnim informacijama o "Krvavom putu". Aplikacija će biti dostupna na norveškom, srpskom i engleskom jeziku - precizirao je Jim Nerdal.

U okviru akcije obeležavanja godišnjice, biće očišćeno područje gde se nalazio logor Olsen.
Nerdal kaže da će nakon čišćenja "moći da se vide ostaci zidova i drugih tragova logora, a biće dostupan i obilazak spomenika poginutih zarobljenicima nakon rata".

- Moramo da naučimo kako ljudi mogu potonuti u nedostatku humanosti i poštovanja ljudskog života. Takođe, moramo da zapamtimo i svetle tačke ljudskosti u vreme brutalne ratne realnosti. Ne smemo zaboraviti ljude koji su zarobljenicima donosili hranu i pomagali im u bekstvu rizikujući sopstvene živote - rekao je Nerdal, saopštila je ambasada Norveške.

2024 © - Vesti online