Utorak 14.06.2016.
14:08
Vestionline

Srbiji fali krv, zalihe za 2 dana

Institut za transfuziju krvi
Budimo humani, dajmo krv, uvek je nekome potrebna

Na platou ispred Skupštine Srbije tokom dana će dežurati transfuziološki autobus i svi zainteresovani građani mogu dati tečnost koja život znači.

Direktor Instituta za transfuziju krvi Gradimir Bogdanović kaže da Srbija spada među 62 zemlje u svetu gde se krv prikuplja dobrovoljno, bez ikakve nadoknade i da se godišnje sakupi blizu 240.000 jedinica krvi.

Manje nestašice osećaju se, kako kaže, u julu, avgustu, početkom septembra, kao i u decembru, januaru.

- Mi dnevno imamo potrebe za 700 jedinica krvi u celoj Srbiji. Želja nam je da transfuziološka služba organizuje od juga do severa na isti način. Danas imamo dvodnevne zalihe, ali oseća se malo nedostatak O negativne krvne grupe - naglasio je Bogdanović.

On je podsetio da žene krv mogu dati tri puta, a muškarci četiri puta godišnje.

Crveni krst Srbije će u utorak dodeliti priznanja najhumanijim sredinama među gradovima i opštinama u Srbiji, a to su sredine koje su ostvarile preko 5 odsto davalaštva u odnosu na broj stanovnika.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović kaže da će priznanja dobiti grad Požarevac, zatim Kragujevac i Jagodina, a među opštinama tu su Lazarevac, Novi Bečej, Bačka Palanka, Zemun. Ona je podsetila da je prošle godine organizovano 2.700 akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojima je učestvovalo više od 8.600 volontera. 

2024 © - Vesti online