Utorak 14.06.2016.
12:08
Vestionline, Blic.rs

"Ne verujem da će Brisel i Vašington kazniti Srbiju"

youtube.com
Ne razume zbog čega Srbija još uvek nema Vladu: Džejms Ker Lindzi

On kaže za "Blic" da ne veruje u zavere da iza otkazivanja stoji neka trenutna netrpeljivost između Zapada i srpskog premijera.

- Svakako da postoje stvari oko kojih Zapad izražava zabrinutost kada je Srbija u pitanju, ali ono što je sigurno jeste da imaju poverenje u srpskog premijera i da im nikako ne ide u prilog da urušavaju vlast u Srbiji, ne vidim nijedan razuman razlog za to. Neophodna im je stabilnost na ovim prostorima pored svih tenzija trenutno u Evropi. Neke krupnije posledice svakako ne očekujem, možda neke sitne reakcije manje bitnih zvaničnika, ali svakako ne nešto što bi moglo da ugrozi odnose - kaže Lindzi.

On napominje da njega više iznenađuje to što premijer i dalje nije formirao Vladu.

- Otkazivanje poseta visokim zvaničnicima danas nije retkost i siguran sam da će zapadni lideri popuniti termin Aleksandra Vučića. Ono što iznenađuje jeste da Vučić i dalje nije formirao Vladu s tako čistom većinom. U zemljama EU to se uradi za nedelju dana, a on Vladu nema ni posle šest nedelja. Tako da je moguće sasvim da je to razlog otkazivanja poseta - dodaje on.

Komentarišući napise pojedinih medija u Srbiji da Zapad stoji iza protesta u Savamali ili iza optužbi o izbornoj krađi, Ker Lindzi kaže da je u pitanju spinovanje.

- Novinari moraju biti oprezni šta pišu, oni su ti koji stvaraju zavere i uvlače u um ljudi takve priče, pa na kraju krajeva, i samog premijera. Sigurno je da postoje NVO koje mogu biti umešane u proteste u Savamali, a koje finansira EU, ali to svakako nema veze s urušavanjem vlasti. EU finansira mnoge NVO. EU je takođe zabrinuta za nezavisnost medija u Srbiji, ali i dalje ne na tom nivou da bi dovodila u pitanje poziciju Aleksandra Vučića - dodaje.

2024 © - Vesti online