Utorak 14.06.2016.
09:26
Vestionline

"BiH ne treba da uđe u NATO"

Tanjug
Rusija smatra da građani treba da odluče o pristupanju Alijansi

- Pitanje je šta NATO može uraditi za BiH. Može li pojačati njenu bezbednost ili stabilnost, kako može doprineti statusu BiH u Evropi i celom svetu, a što je najvažnije, može li izgraditi kohezivnije društvo? Još nisam čuo uverljiv dokaz da bi to moglo biti tako, naprotiv - naveo je Ivancov za banjalučke "Nezavisne novine".

- Zato je naša preporuka da BiH ne bi trebalo da ide u članstvo. Istovremeno, moram reći da konačna odluka leži na građanima ove zemlje. Verujem da referendum može dati odgovor na to pitanje - naglasio je on. 

Ruski ambasador u BiH je ocenio i da je Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) prevaziđena, jer on u BiH više ne igra aktivnu ulogu. 

Osim toga, istakao je Ivancov, OHR tera strane u BiH da traže pomoć sa strane, a to ih sprečava da same pronađu rešenja. 

Važan partner na Balkanu

Govoreći o odnosima BiH i Rusije i ulozi koju njegova zemlja ima u BiH, ruski ambasador je rekao da Rusija ima veći stepen saradnje sa Srbijom, ali da to "ne znači da zanemaruje BiH". 

- BiH vidimo kao važnog partnera na Balkanu. Mi smo garanti Dejtonskog sporazuma i trudimo se da igramo ulogu kako bismo obezbedili da sporazum bude implementiran. Razvijamo trgovinske i ekonomske odnose. Recimo, naše kumulativne investicije iznose tu oko dve milijarde dolara - naveo je Ivancov. 

On je dodao da Rusija ima jake veze, posebno sa Republikom Srpskom, ali da to nikako ne znači da zanemaruje Federaciju BiH. 

- To jednostavno znači da su nam istorijske veze nešto bliže s Banjalukom. Međutim, prisutni smo u celoj zemlji i tako želimo nastaviti - naveo je ruski ambasador. 

Govoreći o odnosu Rusije i SAD, Ivancov da te dve zemlje "možda neće biti prijatelji", ali da postoji potreba za komunikacijom. 
 

2024 © - Vesti online