Ponedeljak 13.06.2016.
21:48
I. K. - Vesti

Islamisti ubijaju svoje ranjenike

Reuters
Mosul sledeći. Iračani pod Faludžom

Iračka komanda procenjuje da je u Faludži ostalo još oko 600 do 1.000 terorista. Ubijeno ih je oko 1.200, a uhvaćeno je oko 500 živih džihadista. Vojska je juče nastavila da napreduje kroz centralni gradski kvart Nazal, čime namerava da odvoji stambeni deo od industrijske zone i sačuva je razaranja.

Istovremeno, teroristi su pokazali da su spremni da skupo prodaju kožu. Oni su se provukli kroz položaje i upali u logor slabo obučene šiitske milicije, gde su ubili oko 50 boraca.

Komanda u Bagdadu planira krupne operacije po oslobođenju Faludže. Očigledan cilj je Mosul, iračka prestonica Islamske države. Naime, uz veliku pompu i TV prenos iz Bagdada su severno od Tikrita otišle 37. oklopna divizija, 92. brigada 16. divizije i 9. oklopna divizija.

One su skoncentrisane u Rejonu Badži, odakle putem duž doline Tigra stisnute između pustinje vodi samo jedan pravac - na Mosul. Grad su Kurdi već obuhvatili sa tri strane na udaljenosti do 20 kilometara, pa bi irački prodor duž Tigra zapečatio sudbinu islamista u Mosulu.

Kao što su "Vesti" pisale, kurdski vojni izvori još pre nekoliko dana saopštili su da teroristi izvlače oklopna vozila i tehniku iz Mosula na prilazne puteve, kako ne bi bila blokirana u gradu.
 

2024 © - Vesti online