Ponedeljak 13.06.2016.
19:24
Z. Mirković - Vesti

Ženevska konvencija je zastarela

Tanjug/AP
Danijel Mitov traži "plan B" za izbeglice

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" izrazio nadu da će sporazum EU i Turske biti ispoštovan, ali istovremeno dodaje da Bugarska zahteva "Plan B".

- Potreban je zajednički "Plan B", jer su pojedinačna delovanja u EU kontraproduktivna. Uniji treba veća integracija za zajedničku zaštitu spoljne granice. Dalje moramo da objedinimo naš sistem migracije i azila. Takođe, EU mora da sklapa sporazume o readmisiji ilegalnih migranata sa trećim državama - zatražio je Mitov.

Paljba po Rusiji

Što se odnosa prema Rusiji tiče on je naglasio da ne sme doći do poremećaja ravnoteže, i da je NATO, nakon ilegalne aneksije Krima, samo ojačala svoje prisustvo na istoku, bez kršenja ijednog sporazuma sa Moskvom. Sve dok sporazum iz Minska ne bude u potpunosti bio primenjen nema razumnog razloga da se ukinu sankcije, smatra Mitov.

On je naglasio da prema izbeglicama koje trebaju zaštitu, EU ima obaveze, ali prema ekonomskim migrantima - nema nikakve obaveze. Mitov ističe da bi Bugarska ekonomske migrante vraćala u njihovu domovinu.

On je podsetio kako se EU ophodila sa Bugarima dok je njihova zemlja imala status kandidata, kada su vraćani kućama oni Bugari koji su ilegalno ili bez važeće vize bili u nekoj od država članica. Kao i Austrija, Bugarska se zalaže za repatrijaciju izbeglica, kazao je Mitov dodajući da bi to bio razuman pristup za demotivisanje ekonomskih migranata.

2024 © - Vesti online