Utorak 14.06.2016.
04:00
B. Đokić - Vesti

Radnike plaše i poligrafom

A. Čukić
Za sud nije dokaz: Detektor laži

Kako saznaju "Vesti", kada pomisle da ih zaposleni potkradaju ili odaju korporativne tajne, firme angažuju agencije koje imaju detektore laži.

Ova oblast međutim nije pravno definisana, a radnici, u strahu da ne postanu sumnjivi, po pravilu pristaju da budu poligrafski testirani.

A. Čukić
Posledice: Bora Banjac

Kako kaže bivši policijski general Bora Banjac, suvlasnik detektivske agencije Mikra, ranijih godina je mnogo više kompanija slalo svoje zaposlene na poligraf, a sada je, možda i zbog ekonomske krize, taj broj manji.

- Uglavnom se to dešava kada se dogodi krađa u preduzeću, pa vlasnici žele da otkriju ko ih potkrada. Zaposleni dolaze na poligraf na dobrovoljnoj bazi, potpisujući izjavu da to prihvataju. Kod nas dolaze tek kada se nešto desi, dok se u svetu to radi preventivno. Vlasnici žele da provere da li je neko narkoman, lopov, da li u tu firmu dolazi po nagovoru drugog kako bi video programe i ideje. Kod nas se reaguje tek kada nastupi posledica - kaže za "Vesti" Banjac.

Džepni detektor laži

Malo u šali, malo ozbiljno, profesor Stojiljković kaže da bismo uskoro mogli doći u situaciju da svi imamo po jedan džepni poligraf.
- Imaćemo male detektore za kućnu upotrebu, za decu, rođake i prijatelje da ih proveravamo - predviđa Stojiljković.

Sa druge strane, Zoran Stojiljković, sociolog i profesor Fakulteta političkih nauka, kaže da poligrafsko ispitivanje nije regulisano radnim zakonodavstvom.

- Detektor laži nije nikakav dokaz ni na sudu, ali se očigledno koristi kao dokaz u kompanijama. Šta ako neki radnik ode na detektor laži i pokaže se da je, na primer lopov, a on je nevin, jer poligraf uopšte nije pouzdano sredstvo. Koja je sudbina ljudi? Da li dobijaju otkaze zbog mašine koja je nepouzdana, ali je sve više popularna, naročito među srpskim političarima - upozorava Stojiljković.

On primećuje da su radnici faktički naterani na poligrafsko testiranje, te da je paradoksalno da ne postoji druga vrsta procedure kako bi se utvrdila nevinost zaposlenih.

- To je dodatni pritisak na radnike koji u Srbiji nisu dobro zaštićeni - dodaje Stojiljković.

2024 © - Vesti online