Utorak 14.06.2016.
01:30
Nationalgeographic.rs

Omiljeno letovalište Srba pod vodom krije jednu od najvećih misterija Evrope

pixabay.com
Šta je to u vodama Zakintosa?

Nedavna studija je otkrila da su podvodne strukture za koje se smatralo da su ostaci drevne civilizacije zapravo prirodne geološke formacije.

Studija koja je objavljena u časopisu Marine and Petroleum Geology otkrila je da je davno izgubljeni grad kod Zakintosa, za koji se smatralo da predstavlja ostatke davno zaboravljene civilizacije, zapravo posledica prirodne pojave, koja je nastala pre više od milion godina, piše Time.

Kako kaže vodeći istraživač Džulijan Endrjuz, bilo je i ranijih tragova da sve ono što je upućivalo na ostatke popločanog poda, kolonada, dvorišta nije zapravo pravi podvodni grad.

- Bilo je naznaka nečega što je na prvi pogled delovalo kao osnova kružnih stubova i asfaltiranih podova, ali nije bilo drugih znakova života, kao što su grnčarija, novčići, bilo čega što se inače nalazi na ovakvim mestima - rekao je Endrjuz za Smithsonian.

Endrjuz i njegov tim su analizirali formacije i shvatili da su ipak u pitanju mikrobi u sedimentu, koji su zajedno sa gasom i morskim strujama, napravili strukture u obliku diskova, a ne drevna grčka civilizacija.

- Istraživali smo naselje, koje je bilo između dva i pet metara ispod vode i otkrili da je zapravo u pitanju prirodni geološki fenomen - kaže Endrjuz.

- Ova vrsta fenomena je veoma retka u plitkoj vodi. Najsličnija otkrića se obično pronalaze na više stotina, pa čak i hiljade metara pod vodom - dodaje Endrjuz.

2023 © - Vesti online