Ponedeljak 13.06.2016.
13:55
Vestionline

Mađari usvojili zakon, vraćaju migrante u Srbiju!

Reuters
Bodljikava žica na granici Mađarske sa Srbijom

Agencija navodi da je ograda od bodljikave žice, koju je Mađarska podigla duž južne granice sa Srbijom i Hrvatskom, pomogla da se značajno smanji priliv migranata u odnosu na stotine hiljada koje su prošle godine išle preko Balkana ka severnoj Evropi, posebno Nemačkoj.

Navodi se da, i pored toga, migranti u manjem broju i dalje dolaze na mađarsku granicu sa Srbijom. Mađarske vlasti su uspostavile dve tranzitne zone u kojima migranti mogu da podnesu zahtev za azil.

"Cilj je... da se omogući vlastima da vrate nazad kroz kapiju granične ograde državljane trećih zemalja koji su u Mađarskoj nelegalno i koji su uhapšeni unutar 8 kilometara od granice", navedeno je u obrazloženju novog zakona.

Rojters navodi da srpske vlasti nisu trenutno bile dostupne za komentar o ovom zakonu. Mađarska je, prema zvaničnim vladinim podacima, ove godine imala 19.140 zahteva za azil, a više od 14.000 migranata je južnu granicu prešlo nelegalno, a nedavno je ta zemlja ograničila broj ljudi koju mogu da uđu u tranzitnu na zonu na najviše 30 dnevno.

2024 © - Vesti online