Nedelja 12.06.2016.
18:42
Vestionline

"Rusija zastrašuje svoje susede, NATO ima obavezu da ih brani"

Reuters
Raketni štiti u Rumuniji nema snagu da se suprotstavi Rusiji

On je, u intervjuu francuskom dnevniku "Žurnal di dimanš", objasnio da Rusi znaju da taj sistem nije u mogućnosti da se suprostavi njihovim nuklearnim potencijalima.

- Naša oprema je raspoređena na jugu u Rumuniji i blizu granice Rusije u Poljskoj, tako da ni ne može da presretne ruske rakete. Uz to naše rakete u ovom sistemu nemaju nuklearne bojeve glave - podvukao je Stoltenberg.

Bliski istok

Na pitanje da li NATO zapostavlja probleme na Bliskom istoku, Stoltenberg je odgovorio da je NATO spreman da odgovori na svaki zahtev za intervenciju u Libiji, ali jedino ako dolazi od međunarodno priznatih vlasti i to u sklopu akcije UN.

On je, upitan za vojnu vežbu "Anakonda", na kojoj će učestvovati 25.000 vojnika u Poljskoj, objasnio da je taj manevar organizovala Poljska i da je odavno najavljivan, a da je Rusija pozvana da dođe da ga prati. Istovremeno je dodao da je Rusija sprovela vojne vežbe u kojima je učestvovalo do 80.000 vojnika, i to, kako je istakao, bez transparentnosti.

Stoltenberg je dodao da je Rusija utrostručila vojni budžet i da je koristila silu protiv suseda, posebno u Ukrajini, "gde je anektirala Krim", a NATO ima zadatak da zaštiti svoje saveznike, pa će zato rasporediti četiri batalojna u baltičkim zemljama i Poljskoj.

On je, dalje, ne želeći da obelodani obaveštajne podatke, optužio Rusiju da sve više testira nuklarno naoružanje i koristi retoriku zastrašivanja uz primenu zabrane pristupa, posebno na prostoru Kalijningrada.

Istovremeno je naglasio da NATO ne smatra Rusiju pretnjom, a u vezi sa inicijativom predsednika Francuske Fransoa Olanda i ministra inostranih poslova Žan-Mark Eroa da se održi Savet NATO-Rusija pre samita NATO u Varšavi, zakazankom za juli, on je rekao da se o tome upravo vode razgovori sa članicama NATO.

Stoltenberg je naveo da je na prošlom Savetu u aprilu razgovarano o brojnim važnim pitanjima i da je to bilo neophodno zbog brojnih delovanja ruskih snaga koje su došle u opasan kontak sa snahama NATO u Baltičkom i Crnom moru.

- Ima puno incidenata koji nas teraju na reakciju, ali ponavljam da ne smatramo Rusiju pretnjom i da NATO ne želi novi Hladni rat sa tom zemljom - rekao je on.

2024 © - Vesti online