Ponedeljak 13.06.2016.
02:14
N. S. Preradović - Vesti

Strance privlače srpski robovi

Tanjug
Hvalospevi o privatizaciji: Kompanija Tigar iz Pirota

Menpauer primećuje da centralnozapadna Srbija, iako geografski udaljena od glavnih magistralnih puteva, nudi veliki broj mogućnosti kada je reč o radnoj snazi. Sa stopom nezaposlenosti od približno 40 odsto, uzrasta uglavnom između 25 i 54 godine i stopom od 10 odsto visoko obrazovanog stanovništva, ovaj region može da privuče veliki broj investitora svojim neiskorišćenim resursima radne snage, ocenjuje se u analizi.

Branko Pavlović, jedan od bivših direktora Agencije za privatizaciju, objašnjava za "Vesti" da postoje tri razloga zbog čega je Srbija privlačna za strane investitore, a jedan od njih je jeftina radna snaga.

- Jeftina radna snaga, besplatno zemljište koje država ustupa investitorima i subvencije za svakog zaposlenog su ono što privlači investitore. Strahovito mnogo dajemo stranim ulagačima, a oni nameću takav režim rada našim radnicima koji krši sva moguća pravila. Iskorišćavanje radnika, ne samo da nije dobro za radnike, nego i za državu - ocenjuje Pavlović.

Branko Pavlović

Država nema koristi

- Srbija ima jeftinu kvalifikovanu radnu snagu, koja je u statusu ispod odrednice najamni radnik. Našeg radnika vratilo smo na kraj 19. veka. Drugim rečima, postali smo neka vrsta modernih robova - ocenjuje Pavlović i dodaje da se nijedna zemlja nije okoristila od toga što nudi jeftinu radnu snagu.

Istraživanje Menpauera je takođe pokazalo da je jugozapadna Srbija zbog blizine auto-puta E-763 logistički veoma pogodna za potencijalne investitore, ali dodaje se da, pošto je udaljena od velikih gradova, može biti manje interesantna za profesionalce i kandidate koji konkurišu za rukovodeće pozicije.

- Ipak, velika stopa nezaposlenosti od skoro 50 odsto utiče na ljude iz ovog regiona da budu veoma motivisani za posao. Ovaj region je vrlo interesantan za velike proizvodne kompanije, budući da 90 odsto nezaposlene populacije čine nekvalifikovana ili polukvalifikovana radna snaga - navode iz Menpauera.

Svojom blizinom Beogradu i radnom snagom sa iskustvom usled razvijene industrije, jugoistočna Vojvodina je veoma atraktivna za investitore. Iako je radna snaga u ovom regionu mlada i obrazovana, niža stopa nezaposlenosti ukazuje na neophodnost razvoja različitih strategija regrutacije za privlačenje odgovarajućih kandidata.

Atraktivna centralna Vojvodina

Centralna Vojvodina je takođe jedan od regiona koji ima mnogo toga da ponudi. Sa veoma iskusnim nisko kvalifikovanim radnicima, kao i blizinom Novom Sadu i auto-putevima, ovaj region je veoma pristupačan, dok kandidati iz Novog Sada mogu lako da putuju do posla, zaključuje se u istraživanju Menpauera.

Centralnoistočna Srbija, koja je na potezu centralnog auto-puta, prilično je blizu kako Beogradu, tako i Nišu, i svojom lokacijom veoma atraktivna kandidatima iz Beograda, Kragujevca i Niša za rukovodeće pozicije.

Sa stopom nezaposlenosti od 40 odsto i veoma mladim nezaposlenim stanovništvom (većinom starosti od 25 do 35 godina), kvalitetna radna snaga je jedan od najinteresantnijih faktora potencijalnim investitorima.

 

2020 © - Vesti online