Nedelja 12.06.2016.
18:06
J. L. Petković - Vesti

Naše su ulice, a njihov je Mali

M. Rupena
Ugrožena budućnost: I deca na protestu

Uprkos kiši, pozivu organizatora odazvalo se oko 20.000 građana.

- Više ih ne pitamo, sada tražimo odgovornost, jer naše su ulice i tramvaji, a njihov je Siniša Mali - poručeno je sa protesta na kome su građani skandirali "Čiji grad? Naš grad!", a govornici zahtevali smenjivanje svih koji su umešani u rušenje.

Projekat na silu

Dragoljub Bakić iz Akademije arhitekture kazao je da je na projekat Beograd na vodi, koji je na nivou studentskog rada, stiglo 2.000 primedbi.
- Taj projekat se dve godine sprovodi na silu, a ne zna se ni ko je uradio maketu - kazao je Bakić.

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević kazao je da je rušenje u Savamali bila "dvočasovna suspenzija vladavine prava".

- Aleksandar Vučić je okrivio vrh gradske vlasti, ali taj vrh ne može da upravlja policijom, koja je deo izvršne vlasti i Vlade - istakao je Ivošević podvlačeći da je krajnje vreme da građani dobiju odgovor zašto se čuva identitet rušitelja i šta su nadležni uradili povodom "savamalske bruke".

Organizatori su zamolili da niko ne dolazi sa stranačkim obeležjima. Nakon obraćanja govornika povorka je krenula je od Skupštine grada Beograda do zgrade Vlade Srbije. Na protestu su bili košarkaški trener Dušan Ivković, novinari Teofil Pančić i Filip Švarm i brojne ličnosti iz javnog života.

- Protest "Ne davimo Beograd" pratim još od javne rasprave o Beogradu na vodi, pratio sam njegovo usložnjavanje i uveličavanje i svaki put sam išao u svojstvu građanina. Svedoci smo veličanstvenog građanskog protesta koji nadilazi bahatost gradskih vlasti i, zajedno sa drugim građanskim protestima širom naše napaćene zemlje prerasta u građanski front protiv bahatih i korumpiranih političara na svim nivoima vlasti - kaže za "Vesti" pisac Marko Vidojković.

Reditelj Janko Baljak kazao je se Vučić na svakoj konferenciji za štampu "svađa sam sa sobom" i da je to najbolji poziv da sve više ljudi bude na protestima.

2024 © - Vesti online