Nedelja 12.06.2016.
16:57
b92.net

"U Hrvatskoj buja fašizam, a ako Balkan provri..."

Reuters
U Hrvatskoj mnoge stvari ne štimaju: Efraim Zurof

- Nepojmljivo je uopšte kako neko ko podržava ili izražava nostalgiju za ustaškim pokretom uopšte može da bude ministar u vladi zemlje koja je članica Evropske unije. On nije rekao da je napravio grešku, jer je bio mlad, već je davao izjave iz kojih se vidi da ima simpatije prema desničarima - kaže Zurof za B92.

Dodao je da se Hasanbegović više identifikuje sa Blajburgom, nego sa Jasenovcem.

- Ali, nije problem samo Hasanbegović, već je problem što u Hrvatskoj danas imate davanje legitimiteta izjavama koje su potpuno fašističke. Inicijativa da se u vojsku uvede pozdrav "Za dom spremni", učenje da se pozitivno gleda na ustaški rezim, znači da je nešto veoma veoma pogrešno u Hrvatskoj. A Vlada, i pored sve kritike, inicijative intelektualaca iz Francuske, naših protesta ne čini ništa. Režim koji je počinio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima nije osuđen na pravi način - dodaje Zurof.

Na pitanje da li se plaši da Balkan ponovo može da postane političko bure baruta, Zurof je istakao da je Balkan supa koja ključa i nikada ne znate kada će da provri.

- Ako provri i prospe se, biće velikih nevolja. Deo problema je ekonomski, jer što manje ekonomskog napretka imate, više političkih problema dolazi, a samim tim su veće šanse za okretanje desničarskim grupama i partijama, čija je ideja korišćenje sile da bi se rešili problemi. Sve zemlje Balkana nemaju jaku demokratsku tradiciju, ali bi jačanje ekonomije, jačanje tolerancije mogli da pomognu. Ipak, nemam čarobnu kuglu da bih mogao da kažem šta sledi - istakao je Zurof.

"Lovac na naciste" ističe da nema dileme da se Evropska unija sreće sa velikim brojem problema.

- Kada imate ekonomske probleme ili kao sada, ogromne probleme sa izbeglicama koje dolaze, ljudi se često okreću ka stavovima desnice. Deo problema leži i u tome što ove izbeglice, za razliku od izbeglica iz ranijih istorijskih perioda, nemaju nikakvu nameru da se integrišu u Evropu. Za razliku od nekada Jevreja, Italijana, Jugoslovena, Grka koji su dolazili u Nemačku koji su uspeli da se integrišu, današnje izbeglice dolaze iz društava kojima su evropske vrednosti potpuno strane. Sa takvom situacijom, ne treba da nas čudi rast desničarskih partija u Evropi - ocenjuje Zurof.

Istakao je i da je veoma dobro što je nemački Bundestag doneo rezoluciju o genocidu nad Jermenima, počinjenom za vreme Otomanske imperije.

- To je prava stvar i smatram da bi Izrael trebalo da uradi isto, ali mi to nismo uradili jer imamo komplikovane odnose sa Turskom i jevrejskom zajednicom u toj zemlji. Istina, to je bio genocid i to mora da bude priznato, ali Turska to ne zeli da prizna - zaključio je Zurof.

2024 © - Vesti online