Nedelja 12.06.2016.
16:11
Vestionline

I Nemci odoše "na doboš": Kinezu kupuju šta stignu!

Reuters
Kupili pola SAD, sad će i pola Nemačke

Kancelarka Angela Merkel itekako ima šta da popriča sa svojim kineskim kolegom Li Kećijangom. U nedelju nemačka delegacija počinje posetu Pekingu, a najpre će biti prigodne atmosfere jer će Merkelova dobiti počasni doktorat pekinškog Univerziteta Nanđing. Onda slede četvrte po redu međuvladine konsultacije dve najjače izvozne sile sveta. 

Tu bi Merkelova mogla da progovori o slobodi medija ili činjenici da je komunistička vlast nedavno zakonom proglasila 7.000 stranih nevladinih organizacija u Kini predmetom prismotre službe za nacionalnu bezbednost. Ali pitanje je koliko će Merkelova smeti da nervira domaćine ovim osetljivim pitanjima. 

Jer, pre svega se radi o ekonomiji. Nemački privrednici žale se na brojne prepreke koje imaju prilikom poslovanja u Kini. S druge strane, kineske firme su poslednjih meseci krenule u šoping u Evropu. Poslednji slučaj koji deli nemačku javnost i stručnjake jeste namera kineskog proizvođača kućnih aparata "Midee" da za 4,5 milijarde evra kupi nemačku firmu za proizvodnju robota "Kuka". 

Ta firma je svetli primer nemačke robotike i zapošljava 12.300 radnika. Vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel već se izjasnio protiv prodaje jer se plaši da će kineska industrija odneti nemačko znanje, patente i ideje u svoju zemlju. Jedan insajder iz automobilske industrije rekao je za "Handelsblat" da svi nemački proizvođači vozila koriste tehniku "Kuke", i da bi Kinezi kupovinom te firme saznali sve o procesu proizvodnje u nemačkih fabrikama automobila. 

Tabloid "Bild" piše da je kancelarka Merkel - koja se do sada nije izjašnjavala o "Kuki" - u velikoj dilemi: - Izvozni div Nemačka sam najviše profitira od otvorenih tržišta. Do sada je 8.200 nemačkih preduzetnika investiralo u Kini - doduše, često uz nametnuto partnerstvo sa tamošnjim firmama. Nasuprot tome, tek je 1.300 kineskih investitora došlo u Nemačku, gde su kupili između ostalog proizvođača specijalnih mašina "Kraus Mafaj" (925 miliona), proizvođača pumpi za beton "Pucmajster" (525 miliona) ili "Kikert", najvećeg svetskog proizvođača brava za automobile. 

List dodaje da je dilema pri prodaji nemačkih firmi tim veća jer su Kinezi "svetski prvaci piraterije". - Oni prepišu od konkurencije sve što im nedostaje ili im se dopada. Prema izveštaju carine, skoro 54 odsto falširanih proizvoda koji su prošle godine zaplenjeni u Nemačkoj došli su iz Kine. Čak i novi Mercedes CLA mogao se dobiti u Pekingu i pre nego što je zvanično počela prodaja - do detalja ga je iskopirala Gvangžu automobilska grupa, šesti najveći proizvođač u Kini". 

2024 © - Vesti online