Nedelja 12.06.2016.
03:30
Vestionline, Klix.ba

VIDEO: Evo zašto je neophodno da redovno jedete antioksidanse

pixabay.com
Odličan antioksidans: Borovnice

U pitanju su nutrijenti, (vitamini i minerali), kao i enzimi, (proteini u telu koji učestvuju u hemijskim reakcijama), koji imaju sposobnost da spreče štetne, ali normalne efekte fiziološkog procesa oksidacije u tkivima.

Uz pojam antioksidansa često se vezuju i pojmovi oksidativni stres i slobodni radikali.

Današnji način života koji podrazumijeva velika mentalna opterećenja, nedovoljne količine sna, jednoličnu prehranu i uživanje u prekomjernim količinama alkohola, kafe i cigareta, uveliko doprinosi povećanju oksidativnog stresa u našem organizmu.



Antioksidansi se zapravo bore protiv štete koju prave slobodni radikali usled izloženosti UV zračenju, zagađenosti okoline, stresa, pa čak i neke hrane koju jedemo, a koja nije dobra za naše zdravlje. Slobodni radikali ometaju normalan rad ćelija i povezuju se sa brojnim zdravstvenim problemima kao što su astma, dijabetes i drugi.

Antioksidansi sprečavaju neurološku degeneraciju, srčane bolesti, štite nas od raka, usporavaju starenje, poboljšavaju zdravlje i imunološki sistem itd.

Naša su tela u stanju proizvoditi svoje vlastite antioksidanse, no kako bismo ih zadržali u potrebnoj količinu, moramo jesti hranu koja obiluje njima.

Neke od namirnica koje sadrže antioksidanse su: grožđe, artičoke, borovnice, pasulj, brokoli, cimet, paradajz, pistaći...

2024 © - Vesti online