Nedelja 12.06.2016.
05:30
Vestionline, Klix.ba

Otkriven novi simptom: Prvi znak Alchajmera nije gubitak pamćenja

pixabay.com
Problem sa snalaženjem u prostoru može ukazati na Alchajmerovu bolest

Alchajmerova bolest je teška, neizlečiva, degenerativna bolest mozga, koja može da prouzrokuje smrt. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, i promena u ponašanju i karakteru bolesnika. 

Reč je zapravo o degenerativnom moždanom poremećaju srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori, što dovodi do značajnog gubitka moždane mase. Danas se smatra glavnim uzrokom senilne demencije (60% do 70% slučajeva) koja se nekad smatrala normalnim stanjem u starosti. 

Osobe koje boluju od Alchajmerove bolesti zapravo imaju problem sa snalaženjem u novim prostorima, rezultat je novog istraživanja. 

Učesnici studije su imali zadatak da nauče da se kreću kroz lavirint na kompjuteru, koristeći određene pozadine i šablone. Učesnici sa prekliničkom Alchajmerovom bolešću imali su problema sa pronalaženjem i primećivanjem objekata u lavirintu. 

- Ovakav način detektovanja Alchajmerove bolesti pokazao se mnogo korisnijim i osetljivijim od standardnog psihometrijskog testa koji se zasnivao na testiranju pamćenja - rekla je profesorka Deniz Hed, jedan od autora istraživanja. 

Alchajmerova bolest i ostali oblici demencije pogađaju oko 24 miliona ljudi u svetu, a naučnici procenjuju da bi do 2020. ovaj broj mogao da se popne na 43 miliona obolelih.

2024 © - Vesti online