Subota 11.06.2016.
11:31
Vestionline

"Neće biti mira u Ukrajini sve dok se ne zatvori granica sa Rusijom!"

Reuters
Smatra da SAD treba da pritisne Rusiju: Nađa Savčenko

Ukrajinska vlada, kako je ocenila, nije ispunila očekivanja javnosti nakon  što je 2014. godine svrgnut s vlasti bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je bio prijateljski nastrojen prema Moskvi.

- Ova vlada tone kao Titanik. Što više ljudi bude videlo da im ova vlada nanosi štetu, brže će tražiti od nje da ode - rekla je ona.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i njegovi saveznici iz vladajuće koalicije u parlamentu protive se održavanju vanrednih izbora navodeći da bi oni samo podstakli nestabilnost i produbili ekonomsku krizu.

Savčenkova nije rekla kada misli da bi do izbora trebalo doći, a svoj odnos sa Porošenkom opisala je kao "poslovni".

Ona je već ranije objavila sopstvene predsedničke ambicije, navodi AP.

- Mogu vam iskreno reći da ne želim da budem predsednik, nemam ambiciju da postanem predsednik samo da bih bila predsednik. Ako vidim da to mogu boje nego bilo ko drugi i ako je ljudima to potrebno - biću predsednik - rekla je Savčenko.

Ona je dodala da SAD i njihovi saveznici treba da izvrše dodatni pritisak na Rusiju kako bi je primorali da poštuje mirovni sporazum o Ukrajini da bi se izbeglo izbijanje novog svetskog rata.

Istovremeno, Savčenko je rekla da veruje da je moguće pregovarati sa Aleksandrom Zaharčenkom i Igorom Plotnickim, liderima nepriznatih republika Donjeck i Lugansk.

- Ako nema takvih razgovora, nikada nećemo imati mir na ukrajinskoj zemlji - rekla je ona i dodala da takvim pregovorima mora prethoditi povlačnje ruskih vojnika i zatvaranje granice sa Rusijom.
    

2024 © - Vesti online