Petak 10.06.2016.
19:23
S. J. - Vesti

Oružani sukob Rusija - NATO: Poslednji rat na planeti

Tanjug/AP
Palmira: Ruski vojnici u specijalnoj misiji

On smatra da priče o EU kao o mirovnom projektu zvuče vrlo neuverljivo bez pomirenja sa Rusijom.

Nesposobnost EU da uzme u obzir posledice svojih postupaka dovela je do najužasnijeg sukoba našeg doba - onoga u Ukrajini, ističe Sakva.

Velika Evropa

U tekstu objavljenom u listu "Nezavisimaja gazeta" Sakva ocenjuje da bi jedan od mogućih načina pomirenja mogao da bude projekat velike Evrope za koji se zalaže Rusija, kao nekada francuski lider De Gol.

Međutim, SAD žele da Velika Britanija ostane u EU kako bi nastavila da igra ulogu američkog "trojanskog konja", na koju je i De Gol upozoravao.

Ipak, navodi Sakva, analogija možda nije najbolja jer je Velika Britanija u poslednje vreme mnogo više "trojanska pudlica" nego "trojanski konj".

Novac ratuje

Stoltenberg smatra da saveznici Alijanse najpre moraju da zaustave dalje smanjenje izdvajanja za vojsku, a onda da postepeno povećavaju taj iznos.
- Moramo ulagati u odbranu jer je to preduslov za bezbednost i jedina mogućnost da se osigura mir - istakao je on braneći ulogu ovog vojnog saveza koji je odavno izgubio odbrambenu ulogu i krenuo da ratuje po svetu.

Rusija, smatra on, ne bi trebalo da podržava desničarske populiste u Evropi, obzirom na to da oni nisu jedini pokret koji traga za alternativom aktuelnoj politici EU.

"Rusija treba da bude tolerantna i otvorena za dijalog jer sve te vrednosti deli sa Evropom. Još jedno zaoštravanje sukoba Rusije i EU moglo bi apsolutno izmaći kontroli, zbog čega su zapadni političari i počeli da traže način za uspostavljanje saradnje", navodi Sakva.

NATO u škripcu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da poštuju svoje obaveze i da povećaju izdvajanja namenjena odbrani. "Ako hoćete u NATO, morate i da ulažete", kaže Stoltenberg dodajući da se zapadni vojni savez našao u "teškoj bezbednosnoj situaciji".

On je ovaj novi poziv uputio posle susreta s holandskim ministrom Markom Ruteom u Hagu i uoči samita u Varšavi, zakazanog za početak jula.

Holandija je već povećala izdvajanja kako bi pomogla da se otklone "aktuelne pretnje na istoku i na jugu" granica Alijanse, rekao je Rute na konferenciji za štampu.

Zemlje NATO su se 2014. na samitu u Velsu obavezale da će zaustaviti stalni pad svojih vojnih rashoda i u idućih deset godina vratiti se na nivo od 2 odsto BDP-a.

2024 © - Vesti online