Subota 11.06.2016.
00:30
Mondo rs

Ako vam se ovo dešava, prestanite da se farbate

pixabay.com
Obratite pažnju na signale

Seda kosa ne mora da znači da smo "ušli u neke tamo godine". Često se mogu videti i mlade devojke, čak i tinejdžeri koji imaju neki sedi pramičak.  

Statistike govore da se danas više od 70 posto žena sede kose farba. 

Ukoliko se prepoznate u ove četiri stavke, vreme je da razmislite o tome da prestanete da "pokrivate" sede. 

1. Kosa vam je suva i kruta 

Normalno farbanje zovemo farbanjem u našu ili boju približnu našoj prirodnoj. Ovakvo farbanje nije strašno po našu kosu, smatraju američki dermatolozi. Ipak, ako se odlučite da "pređete" u nešto svetliju nijansu ili drastično svetliju (blajhate kosu) od vaše prirodne, pripremite se na to da će vam kvalitet kose opasti. 

2. Sede vam se "vraćaju" nakon dve nedelje 

Ukoliko primetite da vam sede "džigljaju" brzinom svetlosti, možda je vreme da batalite farbanje. Frizeri savetuju da ako na farbanje idete svake druge nedelje, a zapravo bi mogli i svake, odustanite od mackanja. 

3. Primećujete da je teme iritirano i da vas svrbi 

Farbate kosu godinama, ali sada primećujete da vas teme svrbi i pojavile su se neke crvene tačkice? To znači da ste postali alergični na farbu, odnosno na sastojak koji se zove PPDA, koji zapravo daje kosi boju koju želimo. Savet stručnjaka je da ukoliko baš želite da nastavite sa farbanjem, pređete na neku prirodniju varijantu ili proredite odlaske kod frizera. 

4. Farbate se u plavo, skoro belo 

Ako ste iz kose boje meda, prešli u boju pepela ili platinastu, shvatite da vi zapravo "jurite" tu sivu nijansu koja vam izrasta svakog meseca. Prestanite da se farbate i ponosno nosite svoje pepeljaste pramenove. I onako se ta boja kojom se farbate ne razlikuje mnogo od vaše prirodne. 

2024 © - Vesti online