Petak 10.06.2016.
15:31
nezavisne.com, Vestionline

"Nikad nije bila namera da Dejton ostane zauvek"

wikipedia.org
Zadovoljni potpisnici Dejtonskog sporazuma

On je istakao da Bosna i Hercegovina treba da ostane jedinstvena država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda u demokratskoj, multietničkoj, nezavisnoj i suverenoj državi sa tekovinama Dejtona koje su trajne, ali da bi Aneks IV (Ustav) trebalo menjati.

- Jednom ćemo morati da se posvetimo slabostima u Dejtonskom ustavu i sistemu koji je iz njega evoluirao proteklih godina. I to može biti sprovedeno nadopunjujući se sa Reformskom agendom EU - rekao je Hojt Ji u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine". 

Upitan da će svaka priča o promeni Ustava BiH naići na otpor u Republici Srpskoj, američki zvaničnik je rekao da se ne treba "suviše fokusirati na specifične članove ili odredbe u Ustavu", već da pažnju treba usmeriti da dođe do promena koje žele građani. 

Govoreći o uticaju Rusije i Turske na dešavanja u BiH, Hojt Ji je odgovorio da "svaka dobronamerna demokratska zemlja, kojoj je na srcu interes BiH, može da ima i svoje mesto i ulogu". 

Hojt Ji je zaključio da posle ekonomske i socijalne reforme, BiH treba da počne raditi i na nekim institucionalnim pitanjima, pri čemu uloga međunarodne zajednice treba da bude partnerska i savetodavna.

2024 © - Vesti online