Četvrtak 09.06.2016.
22:46
Vestionline

Makedonija "ključa": Šareni revolucionari počeli odbrojavanje

Reuters
Da li će Makedonija pronaći izlaz iz političke krize u koju je zapala?

Demonstranti traže i oslobađanje svih onih koji su učestvovali u protestima, formiranje specijalnog odeljenja pri Krivičnom sudu za predmete Specijalnog tužilaštva, uključivanje građanskih organizacija u pregovore za izlazak iz krize i ostavku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova.

Iako u Skoplju za večeras (9. jun) nisu bili najavljeni protesti, policija je blokirala raskrnicu koja vodi ka sedištu vladajuće stanke VMRO-DPMNE.

"Šareni revolucionari" su protestovali u Strumici, Kumanovu, Gostivaru, Resenu, Svetom Nikoli i Bitolju.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi posle prevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem januara prošle godine kada je premijer i lider vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio predsednika opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva za pokušaj državnog udara, posle čega je lider opozicije počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsednika Vlade za kriminal i korupciju.

Krajem jula prošle godine lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji su, uz posredovanje evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, postigli dogovor o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora, kao načinu izlaska iz političke krize.

Izbori su zatim dva puta zakazivani i odlagani.

2024 © - Vesti online