Četvrtak 09.06.2016.
14:30
Srna

Liturgijom i litijom obeležena slava Beograda

Tanjug
Litiju predvodio patrijrh Irinej

U litiji su bili i episkopi Srpske pravoslavne crkve, predstavnici uprave Grada, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, kao domaćin slave, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i gradski menadžer Goran Vesić, studenti Bogoslovije, pripadnici Vojske Srbije i policije, kao i veliki broj građana.

Na čelu litije nošen je Jerusalimski krst, a iza njega barjak Beograda iz 1938. godine.

Početak litije, koja predstavlja jednu od nastarijih tradicija Beograda, bio je kod Vaznesenjske crkve, a povorka se kretala ulicom Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija, gde je održana prva molitva za zdravlje Beograđana.

Litija se zatim kretala Knez Mihailovom i Pariskom do Sime Markovića, gde je kod Saborne crkve održana druga molitva u kojoj se moli za poštedu od stradanja, mir i napredak.

Od Saborne crkve litija je nastavljena Pop Lukinom, Brankovom, kroz Kraljice Natalije i Dobrinjsku do Admirala Geprata, gdje je po povratku u Vaznesenjsku crkvu, ispred granitnog Krsta, održana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Za vreme trajanja litije, za saobraćaj su bile zatvorene ulice kojima se kolona kretala.

Spasovdan je krsna slava Beograda od 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević, u čast obnove i napretka, dao Beogradu status prestonice. Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u porti Vaznesenjske crkve, koja je i sagrađena kao gradski hram.

2024 © - Vesti online