Četvrtak 09.06.2016.
18:24
N. Jokić - Vesti

Francuska pred haosom?

Reuters
Obilaznica oko Nanta: Štrajkači zapaljenim gumama zaustavili saobraćaj

Francuska vlada se juče tokom dana još premišljala da li da povuče zakon o radu kako bi se stanje u zemlji normalizovalo.

Ako predsednik Oland povuče zakon o radu, otvoriće se politička kriza jer će premijer morati da podnese ostavku. Ako ostane pri svome i "ne uzme se u pamet", kako su se izrazile sindikalne vođe - održavanje Evropskog prvenstva u fudbalu tokom narednih mesec dana - biće dovedeno u pitanje, tim pre što je za 14. jun najavljen - generalni štrajk!

Teroristička opasnost

Oko 90.000 pripadnika policije i vojske i 13.000 pripadnika privatnih firmi za obezbeđenje imaju zadatak da održe red u gradovima, na stadionima i u navijačkim zonama. Francuska je još u vanrednom stanju zbog terorističke opasnosti. Jedna ministarka izjavila je da ne bi pustila svoju decu na stadion što je izazvalo polemiku u vladi i oštre kritike ministra sporta koji je na to izjavio da će on svoju decu voditi na stadion. Klasična polemika između majki i očeva ili politički spor?

Pored toga što su železnice odlučile da juče pojačaju štrajk, uključujući u obustavu i duge linije metroa, u štrajku su i radnici gradske čistoće u Parizu, Marseju i još nekim gradovima u kojima se održavaju utakmice.

Uz sve ovo za sutra, dan posle početka prvenstva, štrajk su najavili i sindikati pilota Er Fransa, poluprivatizovane avionske kompanije što dodatno pojačava pritisak na francusku vladu.

Ovo nije prvi put da francuski sindikati štrajkuju u vreme velike sportske manifestacije. I za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu 1998. godine u Parizu, piloti Er Fransa su štrajkovali 9 dana, a policija je sprečila više atentata i uhapsila 150 ljudi.

2024 © - Vesti online