Četvrtak 09.06.2016.
16:46
Tanjug

Kupovina svedoka: Orić plaća 25.000 evra za lažni iskaz

Srna
Sudi mu se zbog zločina nad srpskim civilima i vojnicima: Naser Orić

List navodi, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da su istražioci MUP RS poslednjih meseci prikupili brojne dokaze o, kako kažu, nezapamćenim pritiscima na svedoke tužilaštva u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici, te da je Tužilaštvo BiH o tome detaljno obavešteno, prenosi "Euroblic".

- Suđenje Naseru Oriću za ratne zločine protiv zarobljenih srpskih civila i vojnika odvija se u nemogućim uslovima. Svedoci tužilaštva izloženi su gotovo svakodnevnim pritiscima, pretnjama i ucenama, o čemu je MUP RS već prikupio obimnu dokumentaciju i dostavio je nadležnima u Tužilaštvu BiH - ističu sagovornici ovog lista.

Oni dodaju da se pritisci na svedoke odvijaju po već dobro uhodanim šablonima koji podrazumevaju nuđenje mita za lažno svedočenje, kao i klasičnih pretnji svedocima i članovima njihovih porodica.

Svedocima tužilaštva Orićevi saradnici po Srebrenici i Bratuncu nude od pet pa čak do 50.000 KM u zamenu za iskaz koji optuženog neće dovesti u vezu sa počinjenim zločinima.

Istražioci MUP RS došli su do podataka da su u taj posao upleteni i pojedini Srbi koji svedocima nude novčanu korist, obnovu kuća i druge privilegije u zamenu za lažno svedočenje ili odustajanje od pojavljivanja pred sudom, a nisu retke ni pretnje onima koji ne prihvataju ovakve ponude, navodi list.

Tako se, između ostalog, izdvaja slučaj jednog poznatog bratunačkog biznismena koji je, navodno, jednog svog radnika, inače važnog svedoka u predmetu protiv Orića, ucenio daljim radnim angažmanom ukoliko bude svedočio protiv bošnjačkog ratnog komandanta.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i potragu za nestalima Milorad Kojić kaže da i ova institucija poseduje saznanja da se suđenje Oriću odvija u neregularnim uslovima.

- Javna je tajna da su svedoci tužilaštva izloženi strašnim pritiscima. U takvim uslovima nemoguće je očekivati pravično suđenje i presudu koja će zadovoljiti žrtve - zaključio je Kojić.

2024 © - Vesti online