Četvrtak 03.06.2010.
09:58 >> 12:34h
RTS

JAT digao cene, turisti doplaćuju aranžmane

Aviokarte na čarter linijama do Krfa poskupele su za pet evra, do turskih letovališta za deset evra, a do Hurgade i Šarm el Šeika skuplje su za 17 evra.


Maja Borović iz JAT-a je rekla da je poskupljenje došlo zbog toga što su najveće kompanije koje proizvode naftu i naftne derivate povećale cene avionskog goriva i samim tim "JAT ervejz" je morao da koriguje svoje cene na tržištu.


Kao razlog poskupljenja navodi se i jačanje dolara prema evru u poslednjih nekoliko meseci, a poznato je da se cene energenata na svetskim berzama izražavaju u dolarima, a turistički aranžmani u domaćim agencijama u evrima.


Mirko Bauk iz "Vorld travela" je rekao da su ove godine sve agencije stavljene u jedan nezgodan položaj i da moraju svojim putnicima da objašnjavaju zbog čega je došlo do poskupljenja karata na čarter letovima.


"Ove godine po prvi put u ugovorima sa avio-prevoznicima sa kojima radimo, pre svega to je JAT, postoje takve stavke koje ne garantuju cenu fiksnog zakupa sedišta tokom cele sezone, već je to promenljivo u odnosu na cenu goriva na svetskom tržištu", rekao je Bauk.


Ako je za utehu, nisu samo karte domaćeg avioprevoznika poskupele uoči letnje sezone.


Mirjana Radojević iz agencije "Big blu" je rekla da je ta agencija zbog promena cene nafte prinuđena da doplati za gorivo i to za Tursku oko 10 evra, a za Egipat 17 evra.


U JAT-u obećavaju da će tokom leta oboriti cene karata ukoliko pojeftini gorivo na svetskom tržištu.

2024 © - Vesti online