Četvrtak 03.06.2010.
09:52 >> 17:30h
Tanjug

Slovačka: Srbija pripada EU!

Lajčak i Jeremić (arhiva)

"Bezbednost, solidarnost i saradnja sa susednim državama zajedno garantuju da je Srbija dobro pripremljena za članstvo u EU", rekao je Gašparovič u Bratislavi.


Jeremić je zahvalio Slovačkoj na njenoj podršci pripremama Srbije da se pridruži evropskoj zajednici i potvrdio da ulazak u EU ostaje u vrhu prioriteta spoljne politike Srbije, prenela je slovačka agencija TASR.


Jeremić se takođe zahvalio Slovačkoj na njenom protivljenju jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije i naglasio da pitanje Kosmeta treba da bude rešeno dijalogom, a ne na jednostranoj osnovi.


Kada je reč o NATO, Jeremić je rekao da Srbija namerava da ostane neutralna i da zbog toga neće podneti kandidaturu za članstvo.


Jeremić je tim povodom izrazio uverenje da neutralnost Srbije neće ugroziti bezbednost zapadnog Balkana, kao što neutralnost Švedske nije ugrozila stabilnost Skandinavije, prenela je slovačka agencija.

Slovačka je jedna od pet država Evropske unije koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, a Bratislava snažno podržava Srbiju na putu evrointegracija.

2024 © - Vesti online