Sreda 08.06.2016.
13:58
Vestionline, Srna

Sutra 17 godina od kako smo predali Kosmet!

en.wikipedia.org
Žalosno: Dali smo NATO-u da brine o Kosmetu

Potpise na Sporazum stavili su generali Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović i Obrad Stevanović, a u ime "mirovnjaka" general Majk DŽekson, koji je predvodio i pratio raspoređivanje motorizovanih i pešadijskih snaga zemalja članica NATO-a. Sporazumom je bilo predviđeno da snage Kfora na teritoriji Kosova i Metohije prvenstveno nadziru povlačenje srpske vojske i policije, a rok za izvršenje tog naloga bio je 11 dana ili, najkasnije, do 20. juna u ponoć.

Havijer Solana, tadašnji generalni sekretar NATO, izjavio je te noći da je to "veliki dan za NATO i što je još važnije - i za narod Kosova".

Sa Kosmeta proterano 250.000 Srba

Od tada do danas sa Kosova i Metohije zbrisano je više stotina sela nastanjenih isključivo Srbima i Crnogorcima. Ništa bolje nisu prošli ni Hrvati ni Bošnjaci. Proterano je 250.000 Srba, opljačkano, porušeno i spaljeno nekoliko hiljada srpskih kuća, stotinak crkava i manastira, zatrpana su i oskrnavljena groblja u svim opustošenim srpskim selima.

Najveći "uspeh" takozvanih mirovnjaka je progon srpske inteligencije, đaka i profesora iz svih urbanih sredina, progon prištinskog Univerziteta, srpskog zdravstva i nauke i spaljivanje srpskih knjiga na lomačama u Prištini, Uroševcu, Prizrenu...

U prisustvu vojnika iz Velike Britanije u Prištini je srpstvo svedeno na svega desetak starica - štićenica Doma za stare, i nekoliko Srpkinja iz mešovitih brakova. 

U njihovom prisustvu ubijeno je 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku kod Lipljana, podmetnuto deset kilograma razornog TNT eksploziva pod autobus "Nišekspresa" u selu Livadice kod Podujeva, ubijeno i kidnapovano više stotina uglednih Srba u Prištini.

Oko pola miliona oružja među stanovništvom

Apsurdno danas zvuče DŽeksonove riječi, izgovorene svega tri meseca posle NATO ulaska na Kosmet, da su "Albanci razoružani, a Kosovo i Metohija demilitarizovani". Danas je na Kosmetu, prema zaničnim policijskim podacima, u privatnom posedu više od 500.000 dugih cevi. Kosovo je u njihovom prisustvu postalo stecište i uporište mudžahedina, bosova organizovanog kriminala, epicenatar trgovine belim robljem, drogom, oružjem...

Postalo je područje na koje je Srbima zabranjen povratak, mesto na kome non-stop traje legalizacija etničkog čišćenja, jedino područje u Evropi, gdje se "grade Sunčane doline" u koje će se nekih 20.000 raseljenih Srba vratiti, ali koje su daleko od kuća u kojima su rođeni i živeli.

Učinak Kfora se ogleda i u stvaranju i naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga, čijih 95 odsto ljudstva čine bivši pripadnici terorističke OVK. Te i takve bezbednosne snage poseduju sve vrste lakog naoružanja, čak i helikoptere, dopremljene iz Hrvatske, Nemačke i Turske. Uz sve to mogu da se oslone, "u slučaju vanrednih situacija", na naoružanje iz američkog utvrđenja "Bondstil" kod Uroševca i nemačkog "Nord hil" kod Leposavića.

Suprotno odredbama sporazuma iz Kumanova, vojna mirovna misija danas je postala vojna sila koja posredstvom trenera, oficira iz NATO-a, obučava i sprema pripadnike KBS-a za "oružane snage Kosova". Pedesetak Srba, tačnije njih 46, koji su u KBS-u, dovoljni su NATO snagama da se pohvale "multietničkim sastavom i spremnošću Srba da u uniformama sa ozakom `Republika Kosovo` salutiraju uz tonove himne fantomske države.

Učinak NATO "mirovnjaka" svakako se meri i učešćem Srba kako u institucijama na lokalu, tako i na centralnom nivou. U dogovoru sa srpskim vlastima u Beogradu, privoleli su Srbe sa severa Kosmeta da se odreknu sopstvene policije i srpskih državnih institucija.

Zaklinju se Ustavu Kosova

Prihvatili su da obuku uniforme kosovskih policajca, da ukinu srpske opštine i integrišu se u novoformirane kosovske. Svi oni, počevši od policajca, preko vojnika u KBS-u, gradonačelnika, poslanika i ministara do onih koji sede u predsedništvu skupštine samoproglašenog Kosova potpisuju zakletvu da će "poštovati Ustav i zakone Republike Kosovo". 

Za to vreme porodice čekaju odgovore na pitanja šta je sa sudbinom 1.500 nestalih i kidnapovanih Srba, ko je odgovoran za "Žutu kuću" i u kojoj je meri Bernar Kušner, prvi čovek misije UN znao ili je čak bio umešan u trgovinu organima. Srbi sa Kosmeta, svi do jednog, čekaju odgovor na pitanje da li će za koji mesec ili eventualno godinu dana postati poput Srba u Albaniji i Hrvatskoj? 

2024 © - Vesti online