Utorak 07.06.2016.
22:04
Vestionline

"Putin navija da Britanija napusti EU"

Reuters
Da li bi se Putin obradovao izlasku Britanaca iz EU?

Ruski eksperti kažu da bi Putinu odgovarao izlazak Britanije iz EU, zato što bi to značilo slabiju Uniju, a jaču Rusiju.

Britanski premijer Dejvid Kameron nedavno je rekao da bi Putin "mogao da bude srećan" ukoliko se Britanija povuče iz EU, dok je ministar spoljnih poslova Britanije Filip Hemond bio čak još direktniji, rekavši da je "Rusija jedina zemlja koja bi želela da Britanija napusti Uniju".

Bi-Bi-Si primećuje da zbog takvih tvrdnji ruski zvaničnici "prevrću očima", pa je u tom stilu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je "Rusija drugima uvek za sve kriva, i to ne samo u Britaniji, već i u celom svetu".

"Pratimo, na primer, predsedničku kampanju u SAD i vidimo da nas i tamo pominju. To nas ne iznenađuje, ali Rusija nema apsolutno ništa sa Bregzitom. Mi ne učestvujemo u tom procesu i to nas ne interesuje", rekla je Zaharova za Bi-Bi-Si.

U analizi britanskog servisa se, međutim, ocenjuje da je diskutabilna tvrdnja da Ruse "to ne zanima" i s tim u vezi navodi ocenu profesora Sergeja Medvedeva iz moskovske Visoke škole ekonomije, koji smatra da je proračun Kremlja jednostavan. Po njemu, Bregzit znači slabiju EU, a slabija EU znači snažniju Rusiju.

U okviru ove geopolitičke "igre", Moskva neguje bilateralne odnose sa onim državama članicama EU koje vidi kao "prijateljski nastrojene" prema Moskvi, kao što su Grčka, Austrija, Mađarska i Slovačka, a jedan od njenih ciljeva je da slomi jednoglasnost EU u pogledu sankcija protiv Rusije, smatraju u ovom britanskom servisu.

Bi-Bi-Si ocenjuje da, čak i ako Bregzit oslabi EU, Moskva zna da i dalje mora da održava odnose sa Briselom. Ali, mnogi smatraju da bi za Rusiju bilo lakše da ima posla sa pojedinačnim zemljama, pogotovu sa velikim članicama EU.

2024 © - Vesti online