Utorak 07.06.2016.
21:08
Vestionline

Ruski bombarderi vežbaju uništenje raketnog štita u Rumuniji!

wikipedia.org
Ruski bombarder Su-24

Nesumnjivo je da novi poligon predstavlja deo obećanog paketa odgovarajućih reakcija Rusije na postavljanje američkog antiraketnog štita u Rumuniji.

Urednik vojnog časopisa "Arsenal Otečestva", Viktor Murahovski navodi da će nova vojna struktura na Krimu biti deo obližnjeg Opitnog letnog centra Čkalov u Aktjiubinsku, Astrahanska oblast, gde se razvijaju nove vojne metode, sistemi i naoružanje.

- Najteži deo obuke biće vazdušni udari na obalne ciljeve, i udari na vodene ciljeve na moru, kada avioni kreću sa obale. Od raspada Sovjetskog Saveza, rusko vazduhoplovstvo je bilo lišeno ove mogućnosti. Prednost novog poligona je u tome što ima maksimalnu količinu sunčanih dana, tako da se letovi mogu obavljati skoro kao na traci - kaže Murahovski.

Prema rečima ovog stručnjaka, iskustvo uništenja raketnih sistema i oklopnih kolona je stečeno tokom sirijske kampanje, a uništenje vodenih ciljeva će po prvi put biti novi deo obuke. Zato će praksa borbene obuke u Čaudi uključivati ne samo vazdušnu borbu, već i uništenje složenih kopnenih meta - pokretnih komandnih mesta, baterija krstarećih raketa u vreme pre poletanja, uništenje rezervoara i kamionskih kolona u pokretu, i morskih ciljeva.

Avioni Su-24M i Tu-22M3 imaju borbeno opterećenje od nekoliko tona i nose avionske bombe OFAB-250 i FAB-1500. Osim toga, Tu-22M3 je u stanju da dopuni udar ovog oružja sa krstarećim raketama Ks-22 i Ks-15.

Prema Viktoru Murahovskom, novi centar će poslužiti i za obuku prvog puka palubnih lovaca urađenih na osnovu aviona MiG-29K, koji su počeli obuku na poligonu u Saki. Mig-29 K je jedini borbeni avion sposoban da upotrebi dve potpuno nove protivbrodske krstareće rakete Ks-31 i Ks-35, i novi poligon na Krimu će njegovim pilotima ponuditi nove mogućnosti za unapređenje praktičnih veština.

- U kontekstu postavljanja američkog anti-raketnog štita i pravljenja baze u Rumuniji, ovo je poruka za SAD i NATO-a, koji su upozoreni da Moskva neprijateljske akcije na svojim granicama neće ostaviti bez odgovora - smatra Murahovski.

2024 © - Vesti online