Utorak 07.06.2016.
18:36
Vestionline

"NATO 'Anakondom' ubija dve muve - Rusiju i Bliski istok"

Reuters
Ceremonija otvaranja vojnih vežbi NATO-a "Anakonda 16"

Kako je naveo Čosudovski, NATO ima cilj da zapreti Rusiji i pomogne Vašingtonu da ratuje širom sveta, posebno na Bliskom istoku.

Kanadski analitičar, koji je na čelu Centra za istraživanje globalizacije, ukazao je na koincidenciju da se vojna vežba NATO-a održava na 75. godišnjicu operacije "Barbarosa" kada je nacistička Nemačka izvršila invaziju na Sovjetski savez, što je počelo 22. juna 1941. godine. 

Čosudovski je rekao da "Anakonda 16", kao i druge vojne vežbe NATO, ne predstavlja neposrednu pretnju za Moskvu, ali gomilanje vojske Alijanse može stvoriti ozbiljnu zabrinutost. 

- Iako se 'Anakonda 16' izvodi pred vratima Rusije, to ne predstavlja realnu pretnju za Rusiju, bar ne u bliskoj budućnosti - rekao je on, a prenose ruski mediji.

- Istorija nas uči da su ratni planovi bazirani na obmanama. Konkretno u ovom slučaju oni otvoreno razmeštaju svoju vojsku i opremu po istočnoj Evropi i Baltiku. To je deo propagandne kampanje kojom dolaze u fokus pažnje medija - nastavlja kanadski analitičar. 

- To je ono što "Anakondu 16" razlikuje od operacije "Barbarosa", koja je bila u tajnosti planirana, dodaje on. 

Kako je naveo, ipak, planovi NATO nisu dobronamerni. 

- Zveckanje oružjem NATO koristi samo da zapreti Rusiji, ali ne vojnom akcijom. Ipak, cilj Alijanse je da stvori mogućnost SAD da vode ratove u drugim delovima sveta, posebno na Bliskom istoku - zaključio je Čosudovski, a prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online