Utorak 07.06.2016.
18:13
Vestionline, Sputniknews.com

Britanci i Ameri tajno rade na programu nuklearnog naoružanja

youtube.com
Britanska nuklearna podmornica

Modifikovanjem bojeve glave britanski Trident će imati veću preciznost, produženi vek trajanja i biće razorniji.

S druge strane, britanska Zelena stranka tražila je da Trident sistem bude rastavljen, a u maju 2010. godine Vlada je saopštila da će smanjiti ukupnu količinu nuklearnog naoružanja u Velikoj Britaniji na 225. U saopštenju Vlade, koje je ažurirano 2015. godine navodi se da će ukupna količina zaliha nuklearnog naoružanja u Britaniji biti smanjena na 180 bojevih glava.

Međutim, kritičari ističu da smanjenje brojeva bojevih glava, ali sa povećanjem njihove razorne moći teško da je u duhu nerazvijanja nukelarnog naoružanja.

"Prema izveštaju, program podrazumeva blisku saradnju sa nuklearnim laboratorijama u SAD i to kroz zajedničke radne grupe. Ključne komponente za modifikovanje bojevih glava su kupljene u Sjedinjenim Američkim Država", kaže u predgovoru izveštaja profesor Martin Ris, astronom i nekadašnji predsednik Kraljevskog društva.

On dalje u predgovoru navodi da je inženjersko osoblje Lokhid u Kaliforniji odgovorno za planiranje, koordinaciju, razvoj i stvaranje UK Trident Mk4A sistema.

2024 © - Vesti online